Predstavljamo Dodgeball, "graničara s pet lopti"

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorilo se o Dodgeballu. Novoj, zanimljivoj i dinamičnoj igri, koja u Hrvatskoj tek postaje poznata.

Dodgeball je sportska igra u kojoj je glavni cilj eliminirati igrače protivničkog tima i zaraditi poene, a to se postiže pogađanjem protivničkog igrača s loptom ili hvatanjem lopte bačene od strane protivničkog tima prije nego što lopta udari u pod.

Igra se između dva tima koja se sastoje od 6 igrača sa svake strane i s 5 lopti. Dodgeball utakmica se igra u dva poluvremena po 15 minuta, s pauzom od 5 minuta između poluvremena. Eliminacijom svih protivničkih igrača tim zarađuje poene, dva poena za svaki set koji osvoji, a na kraju utakmice, tim s najviše poena pobjeđuje.

Svaki set završava kada je jedna od momčadi potpuno eliminirana, stoga ne postoji određen broj setova po utakmici, ili nakon 3 minute. Ukoliko set potraje 3 minute, momčad koja je ostala s više igrača na terenu zarađuje dva poena. U slučaju neodlučenog ishoda, svakoj momčadi  dodjeljuje se po jedan poen.

Momčadi mogu biti muške, ženske ili mix što dodgeball čini jednim od rijetkih sportova koji promiče ravnopravnost spolova time što zajedno igraju i muškarci i žene (3:3).

Kratka povijest dodgeballa u svijetu

Dodgeball kao igra nastala je još prije nekoliko stoljeća, no u nama poznatom obliku postoji tek nekoliko desetljeća. Postavljena pravila i popularizacija sporta nastupili su u Americi gdje se ova igra najčešće može vidjeti u školskim dvoranama na satu tjelesne kulture, poput dodgeballu srodnog graničara u našim krajevima. Zbog jednostavnih pravila i visokog intenziteta igre te velike popularnosti među svim uzrastima, uvelike potaknute istoimenim filmom "Dodgeball: A true underdog story (2004)", ova igra poprima kompetitivan oblik te je 2012. godine osnovana Svjetska dodgeball federacija koja je u trenutku osnivanja brojala 7 članica.

Ta se brojka povećala tijekom samo 2 godine na 25 zemalja članica iz cijelog svijeta i do danas broji 63 članice s preko 67 milijuna igrača te je u stalnom porastu s Hrvatskom kao jednom od najmlađih članica od lipnja 2019. godine.

Dodgeball u Hrvatskoj

Pokretač ovoga sporta u Hrvatskoj je Vladimir Kolić, ujedno i predsjednik Hrvatskog dodgeball saveza, trener DBK-a Zagreb te jedan od igrača hrvatske reprezentacije.

Tijekom rada u SAD-u iz prve ruke je uvidio popularnost ovoga sporta i svjetsku razinu kompetitivnosti na kojoj se odvijaju natjecanja. Nakon povratka u Hrvatsku, iznenađen nepostojanjem ovoga sporta u Hrvatskoj, Vladimir preuzima inicijativu u pokretanju ovoga sporta.

Tako je u rujnu 2018. godine otvoren prvi hrvatski dodgeball klub "DBK Zagreb". 

Nedugo nakon toga otvoreni su i "DBK Zapad" i "DBK Novi Zagreb" na području Zagreba, a van Zagreba četvrti dodgeball klub "DBK Ogulin".

Trenutno je u planu otvaranje još 2 kluba na područjima Velike Gorice i Zaprešića.

U lipnju 2019. godine oformljen je Hrvatski dodgeball savez koji objedinjuje ova 4 kluba i djeluje kao glavno organizacijsko tijelo za razvoj i upravljanje pitanjima dodgeballa u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.