Kritika građanske pasivnosti bez dlake na jeziku

Iskusniji i stariji, obogaćeni europskim iskustvom, ali bez neke važnije uloge, deset godina nakon 'Žrtava zemljopisa', uspješne predstave Teatra ITD i festivala Spielart u Münchenu, originalni trojac vraća se u nastavku 'Žrtve za život'.

Miran Kurspahić
, Dean Krivačić i Sven Jakir, nakon lipanjske izvedbe na Festivalu Ganz nove Perforacije, vratili su se na pozornicu – ovaj put u dvoranu Gorgona zagrebačkoga MSU-a s dvije izvedbe 'Žrtava za život'.

- Mislili samo da je desetljeće dovoljno dugačak period da napravimo jednu vrstu rekapitulacije toga što se sve desilo ne samo sa nama nego i s društvom oko nas, ali i svijetom kao takvim, napominje redatelj i glumac Miran Kurspahić.

Opaka je to satira protkana samoironijom, a dvorana Gorgona sa svojim strmim gledalištem plastično prikazuje brz uspjeh i još brži pad: Glumimo sebe, koji su se vratili nakon deset godina iz Europe, jer smo mislili u Europi uspjeti, kao glumci i redatelj, no - na žalost - to se nije ostvarilo, kaže glumac Dean Krivačić.

- To dolazi zapravo iz naših priča, koje su malo modificirane, ali su tu dignute na dramatizirajući način. Osnova svega toga je zapravo sušta realnost, dodaje glumac Sven Jakir.

Žrtve se i dalje žele svidjeti svima, spremni su na sve kako bi to dokazale.