28. rujna 1841. - Rođen Georges Clemenceau

Istaknuti francuski političar, predsjednik vlade i ministar rata u sudbonosnim danima prvog svjetskog sukoba, jedan od velike četvorice na  mirovnoj konferenciji u Versaillesu, Georges Clemenceau rođen je 28. rujna 1841. u Mouilleron-en-Pareds u Francuskoj, a umro 24. studenoga 1929.

Bio je liječnik, a u politiku je ušao godine 1870. kada je izabran za predsjednika općine Montmartre. Kao poslanik zauzimao se za nastavak francusko-pruskog rata i izjasnio se protiv Frankfurtskog mirovnog ugovora. U Parlamentu je vodio lijeve radikale. Govorničkim umijećem, sarkazmom i nepomirljivošću bio je opasan politički protivnik. Spretnim manevrima oborio je nekoliko vlada i s pravom je steko nadimke tigar i rušitelj ministarstava.

Žestok antiklerikalac Clemenceau je u vrijeme Dreyfus afere odlučno tražio reviziju procesa, a u svom listu L'Aurore objavio je poznato Zolino pismo  J'accuse predsjedniku republike.

Godine 1906. ulazi u Vladu, postaje ministar unutrašnjih poslova, a zatim i premijer. Uvjeren da je obračun s Njemačkom neminovan, osuđuje popustljivost francuskih političara, nastoji da se zemlja što bolje pripremi za rat i zauzima se za uspostavljanje dobrih odnosa s Velikom Britanijom.

Od prvih dana rata godine 1914. svojim pisanjem jača borbeni moral fronte i pozadine, napada Vladu zbog neodlučnosti i traži od građana najveće žrtve kako bi se osigurala pobjeda. Godine 1917. kada je stanje na fronti postalo kritično Poincare mu povjerava mandat za sastav Vlade. Kao premijer, i istodobno ministar rata, Clemenceau je bio uporan i dosljedan, pokazao je velike organizatorske, ali i diktatorske sposobnosti.

Nakon rata, na mirovnoj konferenciji u Versaillesu, nastojao je svim diplomatskim sredstvima izboriti što povoljniji položaj Francuske u novom odnosu snaga. Jednom je napisao: Taj mirovni ugovor, kao i svi drugi, javlja se kao nastavak rata, i ne može biti ništa drugo. Njegovi zahtjevi bili su veliki: uz ostalo tražio je i lijevu obalu Rajne, što je naišlo na oštro protivljenje Sjedinjenih Država i Velike Britanije, koje su se uplašile Francuske prevlasti u Europi. Posljednjih devet godina od 1920. kada se povukao, Clemenceau je proveo izvan političkog života.