Što čitati? – osuvremenjenog Shakespearea ili epistolarne fragmente

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige dobitnice Pulitzera Anne Tyler 'Nemoguća djevojka' i 'Soba na dnu mora' Tomice Šćavina:

Anne Tyler: 'Nemoguća djevojka', Profil

Američka spisateljica Anne Tyler dobitnica je Pulitzerove nagrade, a roman 'Nemoguća djevojka' je razigrana romaneskna prerada čuvene Shakespearove komedije 'Ukroćena goropadnica' i postavlja pitanje bi li se suvremena žena ikad žrtvovala kao Shakespeareova Kate te donosi dosta iznenađujući odgovor.

To je drugi prijevod na hrvatski iz edicije Hogarth Shakespeare; riječ je o nizu za potrebe kojeg su neki od najboljih autora našeg doba napisali romaneskne prerade Shakespeareovih drama.

Vrlo je to duhovita i nježna, ali i vrlo suvremena obrada jedne od najomiljenijih Shakespearovih komedija. Kate Battista je žena na pragu tridesetih i osjeća se nezadovoljno vlastitim životom. Njezin se život svodi na vođenje kućanstva i brigu o ekscentričnom ocu znanstveniku te umišljenoj mlađoj sestri tinejdžerici, nakon majčine smrti.

Ona radi u vrtiću, s djecom ima odličan odnos, ali njihovi roditelji, kao ni stariji kolege, nisu baš oduševljeni njome jer misle da je pomalo nekonvencionalna i ekscentrična, pa često doživljava opomene ravnateljice.

Katein otac ima druge brige, kao znanstvenik je na pragu velikog otkrića koje bi moglo pomoći mnogima. Njegov asistent Pjotr Čerbakov, sjajan znanstvenik, mogao bi biti deportiran iz SAD, a bez njega je sve izgubljeno. Otac stoga smišlja plan zahvaljujući kojem bi asistent mogao ostati u zemlji i kao uvijek, oslanja se na Kateinu pomoć, ovoga puta postavljajući pred nju pretjeran zahtjev.

Zaplet osim na Shakespearea podsjeća na film 'Zelena karta'. Osim glavnog zapleta, tematiziraju se obiteljski odnosi, prije svega otac - kći i odnos sestara.

S jedne strane, imamo znanstvenike i njihovu sebičnu zatvorenost u svijet istraživanja, a s druge ljubavnu tematiku, koja donosi komičnu i toplu atmosferu.

Tomica Šćavina: 'Soba na dnu mora', Hena com

Roman je to spisateljice koja je po struci psihologinja što se osjeća u njezinu pisanju. Glavna junakinja Đana pokušava izlaz iz svoga života pronaći na prekooceanskom brodu koji krstari Karibima, gdje počinje raditi kao pomoćna konobarica.

Čežnja za slobodom dovest će je u neljudsko okruženje - iskorištavanje ljudi iz siromašnih zemalja, od kojih svatko ima svoj razlog zašto je tamo. Pratimo fragmente njezina života na brodu i spas koji pronalazi pišući pisma Tei, prijateljici koja je počinila samoubojstvo jer je od mladih dana osjećala neprijateljstvo svijeta.

Pisma su lirska, emotivna i kreativna, a nailazimo na fragmente odrastanja: ratom pogođene Vodice, problemi disfunkcionalne obitelji, hladna majka i pasivni otac…

U pismima se rekonstruira Tein rječnik izmišljenih riječi koji svijet promatra jezikom poezije, a na kraju romana čeka nas neočekivani zaokret.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: