Trend u Čakovcu: porod uz "rajski plin"

U čakovečkoj županijskoj bolnici obavi se oko tisuću i sto porođaja na godinu. Uvedena je i novost koja smanjuje bol i opušta rodilje.  Aparat s medicinskim, tzv. "rajskim plinom" u roku od mjesec dana, koliko je u čakovečkoj bolnici, koristilo je 27 rodilja. Mame kažu - pomaže!

- Pomoglo mi je kod bolova, mogla sam se opustiti, mogla sam disati, nisam toliko odjećala trudove i zbilja mi je pomoglo, kaže Ivana Šestak, čija je kćer Leni rođena uz pomoć "rajskog plina". Ona je drugo dijete u obitelji Šestak, a njezina majka ističe da su joj dosadašnja dva porođaja neusporediva.

Svaki lijek koji dobiva trudnica u trudovima prolazi kroz posteljicu i dobiva ga dijete, kaže Karmen Cecarko Vidović, glavna primalja u ŽB Čakovec.

- Ovo je plin tako da ne dolazi do djeteta i ne šteti djetetu. A trudnica se opušta. Nije da bolovi prestaju u potpunosti, međutim žena se opusti i dobiva endorfin, hormon sreće i sam po sebi analgetik, i prije rodi. Zato žene rađaju čak dva sata prije, jer se opuste, nisu toliko zgrčene - objašnjava.

Upotreba "rajskoga plina" smanjuje korištenje lijekova ili ih trudnica uopće ne dobiva. Smanjuje se i broj epiziotomija i carskih rezova. I ono što je također važno - smanjuje se osjećaj straha.

- Mislim da je trend i cilj da svaka rodilja rađa sa što manje boli i da joj taj trenutak rađanja ostane u najljepšem sjećanju i želimo da nam se ponovno vrate, komentira Sanja Topličanec, pročelnica Službe za ginekologiju i voditeljica Odjela rodilišta i rađaonice.

Županijska bolnica Čakovec jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja ima takav uređaj. Nabavu su inicirali djelatnici bolnice. To je, kaže dr. Tomislav Novinščak, ravnatelj ŽB Čakovec, nadstandard i dokaz da se zaista ulaže u ljude, "ne samo kadrovski potencijal bolnice, nego u osiguranike, građane koje liječe".

Rodilje u ovoj bolnici "rajski plin" koriste besplatno i same si ga doziraju. Nadzor anesteziologa nije potreban. Dosadašnje iskustvo je pozitivno - čak 80 posto žena koje su rodile pomoću plina potvrđuju da bi to učinile ponovno.