HNK Zagreb: za predstave iz Sankt Peterburga tražila se ulaznica više

Počeli su predstavom 'Taras', nastavili baletom 'Solaris', predstavom 'Ludi novac' i sinoć završili komedijom u dva čina 'Tartuffe'. Za sve se izvedbe 13. međunarodnog festivala sanktpeterburške kazališne sezone u zagrebačkom HNK-u tražila ulaznica više.

Nakon 12 gradova diljem svijeta, Međunarodni festival sanktpeterburške kazališne sezone gostovao je i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Publika je u tjedan dana imala priliku vidjeti 3 dramske i jednu baletnu predstavu te izložbu fotografija Pavla Frančišina.

- Ovaj je festival svojevrsni brend sanktpeterburške kazališne sezone, predstave dogovaramo sa zemljom domaćinom, a uvijek je riječ o premijerama iz protekle sezone koje su osvojile važne nagrade u Rusiji. S mnogim zemljama razgovaramo o održavanju festivala kod njih, a za sljedeću godinu već smo dogovorili održavanje festivala u Budimpešti, najavio je umjetnički direktor festivala Viktor Minkov.

- Klasično nije nužno tradicionalno i zastarjelo, nego isijava neka nova značenja. Tako da sve te predstave, a osobiti 'Ludi novac', imaju jednu iznimnu, baroknu zaigranost, kakvu mi više gotovo ne vidimo na našim pozornicama, istaknuo je ravnatelj Drame HNK-a Ivica Buljan.

Festival je otvorila predstava 'Taras' Festivalskog kazališta Baltički dom. Publika je na otvorenju gledalište HNK ispunila do posljednjeg mjesta.

- To je predstava napravljena prema motivima Gogoljeve pripovijetke, ali moram reći da zapravo nije o ratu, nije o tome kako je otac ubio sina. To je predstava o tome da čovjek uvijek u sebi mora imati i sačuvati Boga, objasnila je umjetnička ravnateljica 'Baltičkog doma' Marina Belyaeva.

Pogledajte reportažu s otvorenja festivala emitiranu Vijestima iz kulture:


Kazalište Masterskaja - čuda se događaju

Svaka generacija glumačke akademije sanja o osnivanju vlastitog kazališta, a kako se čuda ipak događaju, nastalo je Kazališe Masterskaja. Postali su državno kazalište i počeli su osvajati nagrade. Naša je publika u sklopu Sanktpeterburškog festivala vidjela njihovu nagrađivanu predstavu – Moliereova 'Tartuffea'.

- Predstava počinje s puno glazbe i smijeha, veselo, ali završava na veoma tužan način, istaknuo je redatelj i umjetnički direktor kazališta Grigorij Kozlov.

Njihov je 'Tartuffe' profinjeno oličenje zla, on opčinjava, podčinjava i pobjeđuje: Ovo je neka vrsta klasičnog teatra koji iznova postaje zanimljiv, a mi smo na određen način izgubili već i majstore koji su znali raditi taj tip kazališta, čak i publiku za neku vrstu tekstova poput ovog, napomenuo je Ivica Buljan.

- Ovo je odličan festival jer povezuje ljude i pomaže nam upoznati i drukčije kulture od naše, nadovezao se Kozlov.

Vječan i neizbježan, 'Tartuffe' u izvedbi državnog kazališta Masterskaja pokazao nam je kako kazalište povezuje naizgled nepovezivo.

Pogledajte reportažu s izvedbe 'Tartuffe' emitiranu u Vijestima iz kulture: