3. listopada 1226. - Umro Franjo Asiški

Na Asiškom polju, uz  crkvicu Porcijunkulu, 3. listopada 1226. u krajnjem je siromaštvu umro  utemeljitelj franjevačkog reda ili Reda manje braće Franjo Asiški.

Pravim imenom Giovanni Francesco di Bernardone, budući zaštitnik siromašnih i bolesnih rodio se u bogatoj trgovačkoj obitelji u Asizu u Italiji  1181. godine. U mladosti je bio veseo mladić koji je za vrijeme rata Asiza s Perugiom pao u zarobljeništvo i teško se razbolio. Nakon povratka iz rata mladenačku obijest zamijenio je samoćom u prirodi i druženjem sa siromašnima i bolesnima.

Odjeven u vreću posluživao je gubavce i propovijedao siromaštvo. „Franjo, idi i obnovi moju Crkvu“ čuo je glas Krista u crkvici sv. Damjana. Vrijedno je propovijedao i skupljao oko sebe velik broj pokorničke braće. Novac je trošio na izgradnju crkvi, zbog čega ga se otac odrekao.

Papa Inocent III. mudro je 1209. potvrdio njegov rad, pa je tako i službeno  osnovan Ordro fratrum minorumRed manje braće. Tri godine poslije skromni je Franjo s Klarom Skifi osnovao žensku granu reda – klarise.

Od neznatne družbe male braće nastao je red koji se raširio po cijelom svijetu. Papa Nikola IV. poslao je franjevce kao misionare u Bosnu, a 1339. ondje je ustanovljena posebna vikarija koja je doživjela nevjerojatan razvoj i postala osnova franjevačkih provincija na hrvatskom području. Među Hrvatima, skupno su franjevci i franjevke najbrojniji od svih redova.

Franjo je ubrzo nakon smrti proglašen svecem, a u rodnom Asizu u njegovu je čast podignuta bazilika. Zbog zaljubljenosti u prirodu ekolozi su sv. Franju izabrali za svoga zaštitnika.