4. listopada 1970. - Umrla Janis Joplin

Američka rock pjevačica Janis Joplin preminula je 4. listopada 1970. u hotelskoj sobi u Los Angelesu od predoziranja heroinom u kombinaciji s alkoholom.  Utvrđeno je da je nesretna pjevačica od svojeg dilera dobila prečisti heroin budući da je isti tjedan na sličan način umrlo nekoliko njegovih klijenata.

Rođena 1943. u Port Arthuru u Teksasu zarana je počela pokazivati sklonost umjetnosti, posebice slikanju, a od 1961. intenzivno se posvećuje glazbi. Predstavljali su je kao bjelkinju s glasom crnkinje. Njezin uzor bila je crna kraljica Bessie Smith, najveća pjevačica džeza i bluesa svih vremena.Njezin prvi veliki nastup bio je na Monterey Pop Festivalu, a odmah nakon toga postaje vrlo popularna i jedna od glavnih atrakcija na Woodstocku. Janis Joplin izdala je pet ploča s hitovima poput Down on Me, Sumertime, Piece of My Heart, Ball’n’Chain, To Love Somebody, Kozmic Blues, Work Me, Lord, Cry Baby i Mercedes Benz.

Najbolji prvi odlaze – tako otprilike glasi popularna rock'n'roll izreka, a Janis Joplin je također članica Kluba 27. U njemu su mnogi glazbenici koji su preminuli napunivši 27 godina poput: Jima Morissona, Jimyja Hendrixa, Kurta Cobaina, Amy Winehouse.

Joplin je bila poznata po svojim nenadmašnim izvođačkim mogućnostima te kao vrsna multiinstrumenalistica. Obožavatelji su njezine scenske nastupe opisivali kao naelektrizirane, a na vrhuncu karijere, prozvana je kraljicom psihodeličnog soula. Među prijateljima poznata kao pearl, među ostalim bila je slikarica, plesačica i muzička aranžerka. Njezina verzija pjesme "Me and my Boby McGee" postmrtno je dospjela na prvo mjesto američke top-ljestvice singlova.