5. listopada 1864. - Rođen Louis Lumiere

Braća Auguste i Louis Lumiere pioniri su kinematografije. Mlađi, Louis rođen je 5. listopada 1864. u Besanconu.

Obitelj je živjela u Lyonu gdje je otac imao veliki fotografski posao. Louis je pokazivao zanimanje za rad uz oca i svi su ga vidjeli kao nasljednika. S osamnaest godina usavršio je razvijanje filma i industrijski počeo proizvoditi želatinozno – bromirane ploče.

Upravo su takve ploče bile podloga onodobnim fotografijama. Starijeg Augusta više zanima kemija, koju i studira. U to vrijeme postao je vrlo popularan kinetoskop Thomasa Alve Edisona. No pokretne sličice u kutiji mogao je gledati jedan čovjek. Kad je braći umro otac, oni su, svatko sa svojim znanjem prionuli na film.

Za razliku od Edisonovih projekcija u kutiji, oni su uz pomoć jake svjetiljke i leće slike projicirali na platno. Film se vrtio posebnom ručicom, a publike je moglo biti mnogo. Prvu takvu projekciju održali su za stotinu dvadeset ljudi u Grand caffeu. Deset filmova koji su trajali manje od minute Louis Lumiere snimio je tako da pojača njihovu realističnost. Među njima osim dokumentarnih zapisa bilo je i prvih gegova, na primjer Poliveni poljevač.

S obzirom na to da su za projekciju naplaćivali ulaznice, bio je to i početak kinematografije. Braća Lumiere postala su vrlo popularna pa su s filmovima ostvarili svjetsku turneju. Na vrhuncu slave su se, međutim, razdvojili. Louis se još neko vrijeme bavio s filmom i fotografijom, a August se posvetio biokemiji i medicini.

Kasnijih godina zajednički su im bila desničarska politička stajališta. Louis je podupirao talijanske fašiste, za rata maršala Petainea i bio član Nacionalnog vijeća. Pomagao je francusku Legiju za suzbijanje boljševizma. Međutim, bez obzira na politička stajališta i djelovanje, Louisa Lumierea opravdano zovemo ocem kinematografije.