7. listopada 1849. - Umro Edgar Allan Poe

U Baltimoreu 7. listopada 1849. umire Edgar Allan Poe, američki pjesnik, pripovjedač, književni kritičar, poznat prije svega po svojim “gotičkim” pričama kojima udara temelj žanru, kao i poemama o gavranu i Anabel Lee.

Rođen 1809. u Bostonu, ubrzo ostaje bez roditelja pa ga udomljuje obitelj bogatog škotskog trgovca Johna Allana iz Richmonda. Iako ga Allanovi nikada nisu službeno posvojili od njih Edgar preuzima svoje srednje prezime. Mladi Poe upisuje moderne i drevne jezike na novoosnovanom sveučilištu u Virginiji.
Unatoč strogim fakultetskim pravilima Poe gomila kockarske dugove, što sve više ljuti njegova očuha, s kojim uskoro raskida sve veze.

Nakon godinu dana prekida studij i odlazi u Boston, gdje pokušava preživjeti pišući za novine. Ondje mu izlazi prva zbirka, Tamerlane i druge pjesme. Nakon neuspješnog pokušaja da bude kadet na West Pointu, odlučuje se u potpunosti posvetiti pisanju. Intenzivno piše za novine, a njegovi eseji, pogotovo horor-priče, poput Pada kuće Uscher postaju slavni.

Živi između Baltimorea, Philadelphie i New Yorka. U Baltimoreu se oženio tada 13-godišnjom rođakinjom Virginijom Clemn. U siječnju 1845. objavljuje svoju najslavniju poemu Gavran. Posljednje godine života pokušat će tiskati vlastite novine, što mu ne uspijeva.

Umro je ne navršivši 41 godinu. Točan uzrok smrti se ne zna, ali se pretpostavlja da je to bilo pretjerano uživanje u drogama i alkoholu. Svojim horor-pričama i poezijom, te uvidima u dušu modernog umjetnika, točnije sebe samoga, duboko je i presudno utjecao na generacije pjesnika, književnika i kritičara, te se smatra jednim od glavnih tvoraca “modernog senzibiliteta”.

Definirajući pojam moderniteta, malo mlađi Charles Baudelaire poziva se na Poea, te prvi prevodi njegove članke. Sklonost prema mračnim, zastrašujućim sadržajima, te tjeskoba i izgubljenost njegovih likova učinili su Poea književnikom kojega i danas čitamo s napetošću i jezom.