9. listopada 1940. - Rođen John Winston Lennon

Karizmatični vođa "Beatlesa", pjesnik i glazbenik, Englez John Lennon, jedan od najvrjednijih predstavnika rock-kulture dvadesetoga stoljeća rođen je 9. listopada 1940. u Liverpoolu.

The Beatles, skupina koju je Lennon osnovao, karijeru je počela 1960., svirajući po manjim klubovima rodnog Liverpoola i Njemačke, osobito Hamburga. Od samih početaka Lennon je zajedno s basistom Paulom McCartneyem autorski potpisivao pjesme. Ta je suradnja obilježila cjelokupan opus sastava a svijet moderne glazbe obogatila stotinama prepoznatljivih pjesama.

"Beatlesi" su do svoga razlaza 1970. godine objavili 13 albuma i 20 singlica, te snimili 4 igrana i jedan crtani film. Njihovi albumi, bez obzira na to što im se stilski izričaj s vremenom mijenjao, i danas se rado slušaju diljem svijeta.Nakon razlaza, svaki je Beatle gradio vlastitu karijeru, no samostalna ostvarenja nisu bila ni blizu uspjehu koji je kvartet postigao zajedno.

Lennon je ipak nastavio pisati kvalitetne pjesme, a najuspjeliji samostalni album Imagine odisao je naglašenom melodioznošću i gorljivošću za boljim svijetom. Potaknut nepravdom, prije svega Vijetnamskim ratom, postao je politički i mirovni aktivist. Godine 1970., zajedno sa svojom drugom suprugom, Japankom Yoko Ono, skrasio se u New Yorku, želeći u vrevi kozmopolitskoga grada sačuvati privatnost. No u tome nije uspio.

U prosincu 1980. poremećeni obožavatelj, navodno nezadovoljan Lenonovim potpisom na najnovijoj ploči, dočekao ga je ispred stana i hladnokrvno ubio iz neposredne blizine. Još jedan buntovnik otišao je prerano – u četrdesetoj godini života.