10. listopada 1985. - Umro Orson Welles

Slavni američki redatelj i glumac George Orson Welles, koji je svojim neizmjernim talentom i svestranom pojavom obilježio cijelo dvadeseto stoljeće, umro je 10. listopada 1985. u 71. godini u Los Angelesu.

Profesionalno se glumom počeo baviti sa 16 godina. Nije prošlo dugo do prvih režijskih pokušaja i prodora u svijet radija. Iznimnu je popularnost Welles stekao radijskom adaptacijom drame "Rat svjetova", u kojoj je na inovativan način prestrašio Ameriku viješću da su se na Zemlju spustili izvanzemaljci. Nastala panika nije naškodila Wellesu – naprotiv otvorila mu je vrata filma. Već svojim prvijencem Građaninom Kaneom Welles se upisao u povijest kinematografije zlatnim slovima, stvorivši film koji se i danas smatra jednostavno – najboljim.

Sa 26. godina Welles se popeo na krov svijeta. No nesvakidašnjom arogancijom i ohološću zamjerio se filmskim moćnicima koji su se udružili kako bi ga zauvijek izbacili iz showbusinesa. Nakon Kanea svaki mu je film premontiran, pa je Welles do kraja života morao raditi daleko od Hollywooda.
Sljedećih četrdeset godina glumio je u tuđim filmovima kako bi financirao vlastite. Njegov daljnji rad nije ništa lošiji od Kanea. Vječitu inspiraciju pronalazio je u književnim klasicima pa je za Othella i Ponoćna zvona dobio dvije Zlatne palme u Cannesu.

Orson Welles je često snimao i u Hrvatskoj. Za mjesto radnje "Procesa", prema vlastitom mišljenju njegovog najboljeg filma, 1962. izabrao je Zagreb. Nedovršeni film Dubina snimao je 1967. godine na Hvaru, a Mletačkog trgovca u Trogiru i Primoštenu. Često je gostovao i u domaćim filmovima te je zauvijek ostavio trag koji je malo tko znao slijediti. Najveća želja da potkraj karijere snimi i Kralja Leara nije mu se ostvarila. 

Orson Welles umro je za pisaćim strojem završavajući još jedan scenarij. Svijet je zauvijek izgubio neshvaćenog genija pokretnih slika.