11. listopada 1895. - Rođen Jakov Gotovac

U Splitu se 11. listopada 1895. rodio Jakov Gotovac, autor najpopularnije hrvatske opere Ero s onoga svijeta. Gotovac je jedan od glavnih predstavnika takozvanog nacionalnog smjera u hrvatskoj glazbi.

Književni predložak, libreto, o vragolastom Eri, to jest Mići, napisao je Milan Begović. Radnju opere smjestio je u Dalmatinsku zagoru, u sredinu koja mu je veoma bliska, a Jakov Gotovac postigao je savršeno stapanje riječi i zvuka u nerazdruživu cjelinu. Zato su njihovi junaci toliko stvarni, te od praizvedbe u zagrebačkoj Operi 2. studenog 1935. ne gube simpatije publike.

Gotovac se već kao splitski gimnazijalac počeo baviti skladanjem, pa je umjesto prava, studirao na bečkoj Glazbenoj akademiji. Nakon povratka kraće je vrijeme djelovao kao dirigent u Šibeniku. Za Gotovčevu karijeru bio je presudan poziv zagrebačke Opere za mjesto korepetitora. Poslije se afirmirao i kao dirigent, odigravši značajnu ulogu u izvedbama vlastitih djela, a obavljao je i dužnost direktora.

Svojedobno je bila veoma popularna opera Morana, posebice zato što je Gotovac pružio mogućnosti za isticanje vokalnog umijeća vrsnim pjevačima. U svakom svom glazbeno-scenskom djelu, a to su još Stanac, Mila Gojsalića, Dalmaro, Đerdan, Petar Svačić i Kamenik, bio je dosljedan izvoru svojega nadahnuća – folkloru.

Posebice se Jakov Gotovac proslavio Himnom slobodi iz scenske glazbe napisane za Gundulićevu pastirsku igru Dubravka. Autor je i niza solo-pjesama i zborova, te svjetski poznate instrumentalne skladbe Simfonijsko kolo. Ero je, pak, igran od Beča i Londona do Tokija. Pjevan je na čak osam jezika. Veliki hrvatski skladatelj umro je 16. listopada 1982. u 88.-oj godini.