14. listopada 1911. - Rođen Ivo Kozarčanin

Pjesnik, novelist, romanopisac, kritičar i esejist Ivo Kozarčanin ostao je zapamćen kao jedan od najdarovitijih hrvatskih  pisaca između dva rata.

Rodio se u Hrvatskoj Dubici 14. listopada 1911. godine. Imao je samo 17 godina kada je počeo objavljivati prve uratke. Pisao je pjesme, kritike i kratke proze u raznim časopisima. Poslije piše romane Tuđa žena i Sam čovjek. Prvi je pisan pod intenzivnim dojmom Krležina Povratka Filipa Latinovicza pa Kozarčanin u njemu analizira opće stanje hrvatskog društva.

Ipak, kritika je boljim ocijenila drugi roman, premda je ostao nedovršen. Po žarnovskim odlikama Sam čovjek nasljeduje inačicu tzv. Bilungsromana, krakaterističnu za književnost s početka 20. stoljeća. Bavi se odrastanjem i sazrijevanjem mladog provincijalca koji se nastoji integrirati u građanske slojeve, ali ne uspijeva i završava u stanju rastrojenosti kao ubojica.

Ivan Goran Kovačić čija sudbina podsjeća na Kozarčaninovu, samo nekoliko mjeseci nakon njegove pogibije, napisao je: "Nitko u hrvatskoj književnosti nije govorio toliko o krvi, mraku, o kišama, provincijskoj tuzi, ljudskoj mržnji, maglama i mrtvacima, kao Kozarčanin, te čovjek dobija dojam da je naslućivao svoju strašnu tragičnu smrt".

Doista, Ivo Kozarčanin otišao je prerano. Imao je samo 30 godina kada ga je, dok je navečer zamišljen prolazio kraj Topničke vojarne u Ilici, bezrazložno ustrijelio vojnik na straži.