16. listopada 1801. - Rođen ban Josip Jelačić

U Petrovaradinu u obitelji visokog časnika 16. listopada 1801. rodio se Josip Jelačić od Bužima, znameniti hrvatski ban i već za života miljenik hrvatskog naroda.

Josip Jelačić zarana je kao krajiški časnik stekao veliku popularnost u puku i povjerenje rodoljubne jezgre u Zagrebu na čelu s Ljudevitom Gajem i grofom Jankom Draškovićem. U proljeće naroda, potkraj ožujka 1848., imenovan je za hrvatskog bana. U to su vrijeme Mađari – uime svoje revolucije – najizravnije udarili na nacionalnu i državnu samobitnost Hrvatske, tada u sklopu austrijskog carstva. Kad su mađarski hegemonisti odbili priznati Hrvate kao politički narod, a i Srbe u Vojvodini, ban Jelačić nije dvoumio treba li povesti rat za hrvatske interese.

Hrvatske su čete ušle u Beč a zatim i u Peštu. Već prije vratio je Međimurje matici – domovini! Hrvati su pod Jelačićevim vodstvom prvi od austro-slavenskih naroda uz ideju političkih sloboda, čvrsto i jasno zagovarali i suverenost naroda. Makar su poslije Habsburzi nametnuli centralizam, Jelačić se trudio da i u tim okolnostima radi za dobro naroda. Stekavši već slavu ukinućem kmetstva, pripomogao je uspostavi Zagrebačke nadbiskupije, ujedinjenju grada Zagreba i otvaranju hrvatskog kazališta, potičući stalno gospodarsku, znanstvenu i kulturnu djelatnost.

Jelačićev pogreb 1859. pretvorio se u veličanstvenu slavu hrvatskog ponosa i otpora tuđinskom posezanju u slobodu i integritet hrvatskog nacionalnog bića. Pod izlikom da je služio "tuđinskim interesima", ideološki zaslijepljeni komunistički moćnici godine 1947. skinuli su njegov spomenik s glavnog zagrebačkog trga. Hrvatska demokratska vlast upravo je 16. listopada 1990., na obljetnicu Jelačićeva rođenja, na veličanstvenoj svečanosti na glavni zagrebački trg vratila spomenik slavnoga bana.