Foxy, nasljednica pretučenog i uginulog Rexa, pohađa obuku

Pas Rex, koji je prije mjesec i pol dana uginuo nakon što ga je nepoznati napadač divljački pretukao u njegovu dvorištu, dobio je nasljednicu - belgijsku ovčaricu Foxy koja nastavlja ono što je Rex započeo - obuku za potražna psa. Bili smo na jednom od njezinih prvih treninga.

Foxy ima 4 mjeseca. Na početnom treningu poslušnosti njezin je jedini zadatak da se odazove na svoje ime. Foxy za to mora biti motivirana.

- Da se nagradi, podraga, da se pas na neki način socijalizira, privikava na ono što će bit sve teže za njega, kazao je Nikola Bakale, voditelj tima K-9 DVD Spasilački psi.

Potražni psi traže nestale osobe u šumi, vodi ili ruševinama. Jedna od karlovačkih vojarni u ruševnom stanju - odličan je poligon za vježbu.

- Ispiti nisu lagani,jer moraju proći nekoliko elemenata, to je poslušnost, prepreke,  traženje u ruševinama i šumama, dodaje Bakale.

Uz pse, čiji trening traje najmanje 18 mjeseci, obuku prolaze i njihovi vodiči. U Hrvatskoj su trenutačno 22 vatrogasna potražna tima, dok im se ne pridruže Foxy i još jedna karlovačka ovčarica na obuci. Neprocjenjiva je pomoć potražnih pasa. Samo jedan u akcijama traženja zamjenjuje 30-ak ljudi!