"Grad na rubu katastrofe"

U Splitu se održava trodnevni seminar "Grad na rubu katastrofe”, na kojem predstavnici građanskih inicijativa raspravljaju o izazovima i rizicima neplanske, stihijske izgradnje, nedostatku razvojnih ideja i planova te održivosti života u gradu koji je, posebno u turističkoj sezoni, na rubu kolapsa.

Projekti koji bi trebali promijeniti sliku grada i život u njemu kaskaju u bespućima imovinsko-pravnih odnosa, nepripremljenosti, voluntarizma, mogućeg pogodovanja, političke prisile i privremenosti.

Inicijativa "Dnevna doza splitskog nereda", nakon niza upozorenja o devastaciji stare jezgre, premrežene nedopuštenim reklamama i bankomatima i zakrčene ugostiteljskim sadržajima, na koje se vlast uglavnom oglušila, odlučila je to preokrenuti.

- Počeli smo se rugati sa samima sobom i vlastima, našom sudbinom i kao plod toga nastala je stranica koja je jedno žutilo, ali žutilo koje se koristi u dobrom smislu, rekao je Bojan Ivošević, GI "Dnevna doza splitskog nereda".

Uspjelo je. Barem na Voćnom trgu. Uklonjene su nelegalne reklame, smanjen broj štekata, napokon trg sliči na trg. Malo dalje, na Pjaci, te na mnogobrojnim pjacetama i trgovima to tek treba učiniti.

- Mi kao grad imamo potpunu odsutnost vlasti da proaktivno reagira na probleme s kojima se susrećemo, naglašava Ivošević.

Kako se radi pokazuje i projekt privremenog autobusnog kolodvora u Kopilici, koji su, barem zasad, zaustavili tamošnji stanovnici upozoravajući na netransparentnost projekta te nepotrebno i sumnjivo trošenje gradskog novca. Sve se to događa jer sustava nema.

- Moramo svi sjesti za isti stol, uvažiti različita mišljenja i početi razgovarati čak i o potencijalima lokacija koje na prvi pogled izgledaju kao izgubljeni slučaj, govori Jere Kuzmanić, organizator seminara "Grad na rubu katastrofe 19".

- Jednostavno nema drugog načina nego da se dvije sastavnice koje su u prostornom planiranju zanemarene, a to su struka i građani - ujedine i zajedničkim djelovanjem dođu do rezultata, naglašava Suzana Dobrić Žaja, GI "Čuvamo naš park", Zagreb.

Za ilustraciju kako djeluje sustav kojeg zapravo nema: na željezničkoj postaji u Kopilici oznake na karti grada reći će vam da ste zapravo u Dioklecijanovoj palači.