Kayak vodič- idealan posao

Jadran odavno nudi pregršt sportskih sadržaja za turiste. Ture kajakom su sve popularnije. U to malo plovilo mogu sjesti profesionalci ili potpuni amateri, bitno je samo da je vrijeme pogodno, a onda može krenuti uživanje i istraživanje istarske obale, koja se najbolje može istražiti s morske strane.

Ljepota istarskog krajolika, posebice kad je riječ o obali, osvojila je i privoljela mnoge na dolazak. U plavetnilu mora, netaknutoj prirodi i svježini morskoga zraka turisti sve više uživaju i zahvaljujući kajaku.

Ovakve su podvodne špilje pravi pravi mamac za turiste.

- Čuli smo za kayaking na moru i da se može ući u špilju. Činilo nam se kao odlična ideja, govori Inke iz Nizozemske.

U njih je moguće samo uploviti. Kajak je pogodan i za to. Uzak i lagan, zavuče se bilo gdje.

- Ovo je kajak napravljen od posebne plastike. Ima 3 sloja tako da dosta može izdržat s time da ovaj feel free ima super to što od iza ima kotače pa se može transportirati od točke do točke. Ima dvije komore ovo je dvosjed, pokazuje Vedran Ujčić, vodič za kajake.

Postoji i trosjed, pa je kombinacija bezbroj. U njega može sjesti svatko, od profesionalaca do amatera. Važno je samo slijediti upute licenciranih vodiča.

- Na moru nije opasno, ako pratimo vremensku uvjete i vremensku prognozu. Znači, ako je vrijeme stabilno onda je o.k., a ako se ide po velikom jugu i buri onda može biti opasno, naglasio je Stefan Došen, vodič za kajake.

Nas je more valjalo. Jugo, zna se, na otvorenom moru ne prašta. No to nije omelo ovu skupinu turista da se okuša u ovom sportu koji obogaćuje turističku ponudu i sve je traženiji.

- Kayaking je super. Malo je teško za nas jer smo iz Njemačke i nemamo iskustva s ovakvim sportovima, govori Julius iz Njemačke.

- Okušali smo se u mnogim sportovima, vrlo su zabavni, ali ovo je uzbudljivo, ushićena je Izabel.

A sve je počelo prije samo 3 godine. Pula i divlje plaže, koje su sačuvale prirodnu ljepotu i još nisu pod betonom, bile su prava kulisa za ture kajakom.

- 15. trećeg nam je bila prva kayak tura. Danas kada je špica sezone, vozimo po 3 puta dnevno i imamo manje grupe. Odlučili smo da nećemo ići na količinu već na kvalitetu, tako da radimo grupe do maksimalno 18 ljudi, vozimo tri puta na dan i puni smo, ističe Denis Mirković, direktor tvrtke.

I od priče koja je krenula iz šale, rodio se posao od kojeg danas živi 12-tero ljudi. Biti kayak vodič zvuči kao idealan posao, a i oni sami tvrde da to uistinu i jest. Sport je to koji se može razvući na pred i posezonu.

Temperatura mora u cijelom Jadranu, nikad nije preniska za ovakve aktivnosti.