Potraga za vrganjima

Gorski je kotar živnuo. Brojni ljubitelji gljiva iz cijele Hrvatske ondje rado odlaze u berbu. Kako bi to bio jedinstven doživljaj, u Liču su se potrudili organizirati Gljivarijadu.

Napuniti svoju košaricu jestivim gljivama, po mogućnosti vrganjima, cilj je posjetitelja Gljivarijade u Liču. Mnogi su krenuli turističkim vlakićem u šumu. Ipak, prethodile su upute. Napravljena je izložba gljiva, odvojene su otrovne od jestivih. Po dolasku iz šume, gosti se obrate nekome od članova Gljivarskog društva Grljak - on im identificira gljive i odvoji nejestive.

Gljivarski fond treba čuvati, pa svaka osoba smije ubrati do 3 kg gljiva. Ipak, mnogima je važnija šetnja u prirodi i druženje. Nakon šetnje, dočekao ih je gulaš od gljiva, već tradicionalan specijalitet ove Gljivarijade. Manifestaciju prati natjecanje za najljepši ubrani vrganj. Konkurencija je jaka jer je stiglo130 ljubitelja gljiva iz Rijeke, Zagreba, Karlovca, Istre i Primorja.

Slijedeća je gljivarijada u Liču na proljeće, kada se traže smrčci i samoniklo ljekovito bilje. Podršku u traženju i prepoznavanju i tada će dati domaće Gljivarsko društvo Grljak.