Međimurci bicikliraju

Čak 66 posto građana nikada ili rijetko u prometu sudjeluje na biciklu. Zbog mnoštva automobila gužve su česte i na međimurskim prometnicama. Kako bi promijenili svijest sugrađana, brojni Međimurci uključili su se u projekt Open street day, koji se provodi u 15 zemalja Europe.

Za razbistriti glavu ili pak stići do posla - bicikl je mnogim Međimurcima i Varaždincima najdraže prijevozno sredstvo.

- Na posao idem s autom kad je kiša, ali inače s biciklom. Iz Varaždina sam pa mi je to taman. Sat vremena treba, dobro dođe malo se ispuhati poslije smjene, rekla je Martina.

- Međimurje po tome izuzetno odskače od nekih sredina jer zaista mnogi koriste bicikl kao prijevozno sredstvo, naglašava Martina Payerl-Pal, ravnateljica ZZJZ Međimurske županije.

Prednosti su nebrojene. Čuvamo okoliš i zdravlje.

- Za svaku dob postoji adekvatno kretanje, a biciklizam je zaista dobar za zdravlje jer pokreće cijelo tijelo i doprinosi ne samo tjelesnom nego i psihičkom zdravlju, mentalnom, stvaranju socijalnih kontakata, istaknula je  Payerl-Pal.

Unatoč tome, više od 75 posto Hrvata starijih od 15 godina rijetko ili nikada ne vježba. Jutrošnjom biciklističkom turom od 48 kilometara promovirali su se upravo aktivni oblici transporta, i među najmlađima. 

- Svakodnevno provodimo tjelesnu aktivnost u jutarnjim satima, odlazimo s djecom van. U dvorište ili igralište, gdje provodimo sportske igre, govori Martina Kovač Belec, odgojiteljica u DV "Fijolica".

Smanjuje to i stres - sve prisutniji u modernom društvu.