Otvorena izložba "Alexander Calder Magija skulpturalnog pokreta"

Izložba "Alexander Calder Magija skulpturalnog pokreta", koja donosi presjek stvaralaštva jednog od najslavnijih američkih kipara, otvorena je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu kao svjedočanstvo zaigranog kozmosa avangardnog umjetnika koji je u skulpturu unio pokret.

Otvarajući izložbu, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić kazala je kako je riječ o prvom predstavljanju u Hrvatskoj stvaralaštva tog istaknutog umjetnika, koji se ubraja među najznačajnije kipare 20. stoljeća.

- Ovo je za nas doista izuzetno velika večer, jer po prvi puta u Zagrebu i Hrvatskoj imamo prilike vidjeti djela najslavnijeg američkog kipara 20. stoljeća Alexandera Caldera -rekla je Poklečki Stošić, koja je ujedno i autorica izložbe, te izbora djela i likovnog postava.

Istaknula je da je izložba dio ciklusa Umjetničkog paviljona "Najveći kipari 20. stoljeća", pokrenutog 2014. godine, od kada su u Zagrebu priređene izložbe Joana Miróa, Augustea Rodina i Alberta Giacomettija.

- Puno je razloga zašto smo se odlučili upravo za Alexandera Caldera, a jedan je doista jako važan: naime, riječ je o kiparu koji je unio revoluciju u kiparstvo 20. stoljeća, unijevši u njega pokret, čemu je posvetio gotovo cijeli svoj umjetnički život - kazala je Poklečki Stošić.

- Iako nije prvi koji je 'pokrenuo' skulpturu, Calder je u tim nastojanjima otišao najdalje, a njegovi su mobili i stabili danas prepoznatljivi diljem svijeta i može ih se vidjeti u svim najvažnijim svjetskim muzejima kao i na javnim površinama brojnih gradova u Europi i svijetu - napomenula je.

Izložba u Umjetničkom paviljonu tematska je izložba posvećena upravo Calderovim mobilima i stabilima: mobilima  pažljivo uravnoteženim konstrukcijama koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka, kao i apstraktnim konstrukcijama stabilima. Uz skulpture, obuhvaćen je i slikarski dio opusa kipara koji je, najčešće usko povezan sa skulpturalnim dijelom opusa.

Ukupno je 35 predstavljenih djela, nastalih od 30-tih do polovice 70-tih godina 20. stoljeća, dakle, iz tzv. zrele Calderove faze. Od toga je 20 slika te 15 skulptura, posuđenih iz nekih od najvažnijih svjetskih muzeja - Centra Georges Pompidou iz Pariza, muzeja Tate Modern iz Londona, Ludwig Museuma iz Koelna, danskog Louisiana Museuma, kolekcije Peggy Guggenheim iz Venecije i brojnih drugih.