Dani otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija

U subotu i nedjelju 28. i 29. rujna 2019. Arheološki muzej u Zagrebu priključuje se obilježavanju Dana europske baštine organizacijom Dana otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija.

Selo Ščitarjevo, nedaleko Zagreba i Velike Gorice, idealno je za posjet vikendom. Tada je, od svibnja do kraja listopada otvoren Arheološki park Andautonija, a ukoliko se najavite domaćinima na vrijeme i dvije zanimljive etno - zbirke.

Na desnoj obali Save, na granici posavske i turopoljske ravnice nalazi se selo Ščitarjevo. Iako ima samo 400-tinjak stanovnika, može se pohvaliti s čak tri baštinske atrakcije, od kojih je jedna svjetski poznata. To je sačuvani rimski grad Andautonija, danas Arheološki park.

Grad je osnovan u plodnoj ravnici, na mjestu gdje je rimska cesta koja je povezivala Ptuj i Sisak prelazila rijeku Savu. Uz cestu, vidljivi su i ostaci  rezidencijalnih građevina, a pronađeni su i rimska kanalizacija, hipokaust te dvije nekropole. Pod cijelim današnjim Ščitarjevom, a i okolnim poljoprivrednim posjedima nalaze se ostaci ovoga velikog rimskog grada.

Istraživanja na kojima su radili stručnjaci Arheološkog muzeja iz Zagreba počela su još 1969. godine, 1994. nalazište su muzeološki prezentirali i otvorili za javnost.

Muzej je kuću restaurirao, postavio na nove temelje i opremio autentičnim namještajem. Djelatnici muzeja rado će je otvoriti ako im se najavite, a dok oni nisu ovdje, za sigurnost se brine on.

A kakvo bi to selo bilo kada ne bi imalo školu, i to veliku, lijepu. U nju idu đaci iz Ščitarjeva, ali i okolnih sela i zaselaka. Povijest školstva ovdje je duga. Prva škola izgrađena je 1870. godine i još uvijek je uz novu školsku zgradu, u funkciji, a tu je i mala zavičajna zbirka.

Ispred škole nalazi se park skulptura. Na ulazu će vas dočekati skulptura Mali Marko koja je postala gotovo zaštitni znak škole. O baštini u Ščitarjevu tako ne vode brigu samo muzealci, nego i cijela zajednica. Samo petnaest kilometara od Zagreba i osam od Velike Gorice, Ščitarjevo je selo vrijedno posjeta.