Samostalna i nezaustavljiva unatoč invaliditetu

Laura Bičanić je djevojka koja ima cerebralnu paralizu i cijeli život je u invalidskim kolicima. Unatoč tomu, preselila se iz sigurnosti obiteljskog doma u Velikoj Gorici u studentski dom na Savi.

Želi biti kao i drugi studenti, a činjenica da ne može samostalno hodati nije joj problem. I u domu ona ima pravo na asistenta, ali nastoji ga koristiti što manje. Oblačenje, o kojem mnogi ne razmišljaju, njoj nije uvijek jednostavno. Ali pronašla je način da se sama i obuče.- Do nedavno sam ih zvala da mi pomognu navući cipele jer nisam znala kako bih se sagnula, kako bi ih navukla - još nemam baš mobilnost potpunu u kukovima. Ali evo, sad ima već 2 tjedna kako sam našla najbezbolniji način da to mogu i sama staviti nogu i zažnirati, govori.

Svladala je Laura i utrku - ove je godine sudjelovala u humanitarnoj utrci "Wings for life" i sama samcata "odvozila" nevjerojatnih 1,67 km.

- Ako mogu voziti sama, ako fizički mogu voziti ta kolica, zašto ne bi probala sama i gurati? Neću stići daleko, ali zašto ne? Pa koliko stignem, govori.Laura već dugi niz godina trenira i judo u judo klubu za osobe s invaliditetom "Fuji". Tamo se osjeća ravnopravnom - u kimonu i na tatamiju ona je judašica, ne osoba u invalidskim kolicima. Također, stekla je i prijatelje za cijeli život.

Izlazak iz studentske sobe i Doma, osobi u invalidskim kolicima oduzima malo više vremena. Naizgled, sve je prilagođeno, ali treba vještine za manevriranje u skučenom prostoru.Laura je zadovoljna Filozofskim fakultetom i organizacijom.

- Naš faks, moram reći da je specifičan po tome što je stvarno kao, kao mala metropola, ne moraš ni izlaziti - samo nam još spavaonice fale i ja ne bi trebala izlaziti, rekla je.Filozofski fakultet ima organiziran prijevoz za svoje studente u invalidskim kolicima. Večer ranije, putem aplikacije, Laura "naruči" prijevoz za sljedeći dan. U dogovoreno vrijeme prijevoz ju čeka ispred Doma. Ali profesori ponekad promijene vrijeme predavanja i tako se izazove omanja zbrka s narudžbama. Unatoč tomu, stiže na sva predavanja - bez iznimke, bez kašnjenja.

Kada dođe na fakultet, Laura prvo ode u Ured za studente s invaliditetom. Na Filozofskom studira 45 studenata s invaliditetom, a u Uredu se nalaze, druže, uče. U menzi, gdje se hrani, svi ju znaju i rado pomažu - donesu ručak koji izabere, pomognu prilikom plaćanja, ali i dolaska ili odlaska iz menze.Gdje god da Laura želi ići, bez lifta ne može. Spretno ulazi i u klupe u predavaonicama, gdje nema baš previše prostora. Invalidska kolica njoj nisu prepreka. Hrabro ih vozi hodnicima Filozofskog od predavanja do predavanja.

Pozitivan stav, vedar duh i optimističan karakter - Laura mnogima može biti uzor. Unatoč invaliditetu i činjenici da ne može samostalno hodati, samostalna je i nezaustavljiva. Tako mlada studentica, usprkos cerebralnoj paralizi i invalidskim kolicima, uz osmijeh i bez izgovora juriša svojim putem.