Intrigantne predstave na festivalu kazališta slijepih

Niz intrigantnih predstava na rasporedu je jedanaestog Međunarodnog festivala kazališta slijepih i slabovidnih u Zagrebu. Ovogodišnji je slogan: "Prijeđite granice i istražite našu umjetnost".

Posebno je dojmljiva Australka Sarah Houbolt s predstavom "Koo Koo - djevojka ptica."  Komad je posvećen američkoj cirkuskoj zabavljačici Minnie Woolsey čiju životnu priču Sarah smatra iznimno poučnom.             

- Plesala je u filmu koji je bio zabranjen više od 30 godina jer je navodno bio previše kontroverzan zbog pojavljivanja osoba s invaliditetom. Tada nismo smjeli javno nastupati. Važna je to priča o povijesti odnosa prema ljudima s invaliditetom, govori Sarah Houbolt, Australija.

Američka kazališna skupina Thetater Breaking Through Barriers, kao što im ime kaže, probija granice i donosi 5 živahnih kratkih priča o show businessu.

- Ovo je jedan od samo nekoliko festivala na svijetu posvećenih isključivo radu slijepih i slabovidnih osoba. To nam je jako važno jer samo zajedno možemo promijeniti percepciju društva vezanu uz nas, naglašava Nick Viselli, Sjedinjene Američke Države.

Zagrebački "Novi život" najstarije je kazalište slijepih i slabovidnih na svijetu. Kako ističe prvi među jednakima Vojin Perić - ljudsko pravo na umjetnost jedno je od temeljnih.

- Svoj život prenosimo na scenu i govorimo zašto nas uokvirujete predrasudama koje nisu dostojne nas nego su nešto što nas sputava, ali sputava i društvo kao cjelinu jer ima krive postupke prema nama, ističe Vojin Perić, organizator festivala.

Kako poručuju iz "Novog života" - ovaj festival je hrvatski brend i mogao bi postati prvorazrednom zagrebačkom jesenskom turističkom atrakcijom. Sve pozivaju na festival pod sloganom "Vi gledate mi vidimo."