Splitsko sveučilište među najboljima u regiji

Splitsko sveučilište i dalje je najbolje u Hrvatskoj; drugu godinu zaredom na Timesovoj je ljestvici među najboljima u regiji, a još je više povećalo prednost nad zagrebačkim. Uprava sveučilišta ne krije ponos. 

Ponosni su, ali i svjesni činjenice da je sada ljestvica podignuta još više, a to znači i nova ulaganja, kako bi sveučilište zadržalo ugled u regiji. Samo za usporedbu, prema Timesovoj ljestvici zagrebačko sveučilište je 400 mjesta niže! Istraživanjem je inače obuhvaćeno 1400 sveučilišta iz čak 92 zemlje! Provjerili smo u čemu je tajna.

Budućem forenzičaru Josipu nikada nije palo na pamet otići iz Splita, jer je studentski život, kaže, odličan. Jedina zamjerka manjak je mjesta u domovima, ali radi se na tome.

Prema Timesovoj ljestvici splitsko sveučilište najbolja je znanstveno - istraživačka institucija u Hrvatskoj - posljednjih deset godina kontinuirano se ulaže u sve segmente visokog obrazovanja.

- Pogotovo smo visoko rangirani upravo u području znanstvenog utjecaja, a to znači u broju citata na radove naših znanstvenika i to je rezultat koji nas ne čudi, ističe prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić.

Unatoč niskim plaćama, mladi znanstvenici spremni su žrtvovati se - za viši cilj.

- Mi smo, recimo, pred pet godina krenuli da iz vlastitih sredstava zapošljavamo mlade znanstvenike, pružamo im svu infrastrukturu, šaljemo ih na međunarodne kongrese, aktivni smo na velikim međunarodnim projektima kao što je CERN, ističe dekan FESB-a dr.sc. Sven Gotovac.

U vrednovanju 1 400 sveučilišta prepoznala se čvrsta spona između obrazovanja, istraživanja i inovacija.

- Ovo je vrlo važno i radi naše međunarodne prepoznatljivosti, radi privlačenja stranih studenata i tvrtki da dođu ovdje. Njima je vrlo važno, ako će ulagati u Hrvatsku, imamo li mi zaista kvalitetne diplomande, smatra Vranješ Markić.

Split je u prestižnoj Mreži europskih sveučilišta; cilj je da uskoro da svaki drugi student sudjeluje u nekome obliku mobilnosti. Stranci vole Split - samo medicinu na engleskom studira ih 300 iz 20 zemalja!