Nema dovoljno dokaza da crveno meso uzrokuje rak

Ljubitelji mesa mogu nastaviti jesti sendviče sa slaninom i bifteke jer kanadski stručnjaci tvrde kako nema dovoljno dokaza da crveno meso uzrokuje rak, pišu britanski mediji. 

Tim istražitelja tvrdi da poveznica između konzumiranja crvenog mesa i razvoja raka nije velika te da ljudi trebaju nastaviti uživati u tri do četiri porcije crvenog mesa i mesnih prerađevina tjedno. No, s takvim se stajalištem ne slažu brojni njihovi kolege. 

Rezultati istraživanja objavljeni su pošto je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) savjetovao ljudima da izbjegavaju, odnosno da u malim količinama jedu mesne prerađevine te da ograniče konzumaciju crvenog mesa na tri porcije tjedno.

Istodobno je britansko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi savjetovalo svima koji jedu više od 90 grama crvenog ili procesuiranog mesa dnevno da smanje porciju na najviše 70 grama.

Na novoj studiji radio je tim od 14 stručnjaka iz sedam zemalja svijeta. Procjenjivali su kvalitetu dostupnih dokaza o mesu i njegovu utjecaju na zdravlje.

- Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da konzumacija crvenog mesa ili mesnih prerađevina uzrokuje rak, dijabetes ili srčane bolesti, rekao je glavni autor studije, Bradley Johnston s kanadskog sveučilišta Dalhousie.

Njihov savjet o konzumaciji crvenog mesa ili mesnih prerađevina tri do četiri puta tjedno u suprotnosti je sa svim ostalim stručnim savjetima.

Johnston kaže da on i njegovi kolege nisu otkrili nijednu stvarnu korist kada su posrijedi manje porcije. Proveli su 12 ispitivanja u kontroliranim uvjetima kojim je obuhvaćeno oko 54.000 osoba i nisu pronašli statistički dovoljno snažne dokaze o tomu da je opasnost od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa ili raka manja kod osoba koje su tjedno konzumirale manje količine crvenog mesa ili mesnih prerađevina. 

- Smatramo da za većinu ljudi, dakle, ne za sve, konzumacija crvenog ili procesuiranog mesa nije štetna u umjerenim količinama", rekao je Johnston.

Oprečna stajališta

Njihovo stajalište kritizirali su brojni njegovi kolege i stručnjaci. Giota Mitrou iz WCRF-a upozorila je na dio studije koji se odnosi na podatak po kojemu se crveno meso i mesne prerađevine mogu jesti u neograničenim količinama.

- Stojimo iza rezultata svojeg 30 godina dugog istraživanja te pozivamo ljude da redovito prate preporuke o konzumaciji crvenog i procesuiranog mesa, rekla je Mitrou.

- Ljudima poručujemo da ne bi trebalo jesti više od tri porcije crvenog mesa tjedno i da treba izbjegavati mesne prerađevine, poručila je Mitrou.

- Raspolažemo dovoljnom količinom konkretnih dokaza po kojima obrađeno meso može uzrokovati rak debelog crijeva, zbog čega ga je WHO 2015. godine klasificirao u kategoriju kancerogene namirnice, rekao je profesor Tim Key s Oxforda.

- Rezultati nove studije zapravo se poklapaju s postojećim dokazima, ali je njihov utjecaj opisan na drukčiji način te su u kontradikciji s općim konsenzusom među stručnjacima za rak, rekao je Key i dodao kako su autori otkrili iste dokaze o utjecaju crvenog mesa na zdravlje, ali ih ne smatraju toliko značajnima, smatra profesor.

Rezultati studije koju je u travnju proveo Oxford, a financirao Centar za istraživanje raka Ujedinjenog Kraljevstva, pokazali su da i mala konzumacija crvenog ili procesuiranog mesa, poput primjerice komada slanine dnevno povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva za 20 posto.

Od 10.000 ljudi koji su jeli 21 gram crvenog mesa dnevno, rak debelog crijeva dijagnosticiran je kod 40 pacijenata. Među onima koji su jeli 76 grama dnevno, od raka je oboljelo 48 ljudi.

Centar za istraživanje raka još je jasniji - ističe da bi se između 5.400 i 41.804 slučajeva razvoja raka debelog crijeva moglo spriječiti kada ljudi uopće ne bi jeli meso.