U Hrvatskoj više od 200 tisuća vegetarijanaca

Još je slavni fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Albert Einstein izjavio da ništa neće toliko pomoći ljudskom zdravlju i povećati izglede za opstanak života na Zemlji kao prelazak na biljnu prehranu. Na tragu te izjave već se 40 godina obilježava Svjetski dan vegetarijanstva. U Hrvatskoj se više od 200 tisuća osoba odlučilo za takvu prehranu.

Još je slavni fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Albert Einstein izjavio da ništa neće toliko pomoći ljudskom zdravlju i povećati izglede za opstanak života na Zemlji kao prelazak na biljnu prehranu. Na tragu te izjave već se 40 godina obilježava Svjetski dan vegetarijanstva.

U Hrvatskoj se više od 200 tisuća osoba odlučilo za takvu prehranu, i njihov broj iz godine u godinu raste. U Njemačkoj se, primjerice, više od 10 posto ukupnoga stanovništva izjasnilo kao vegetarijanci ili vegani.

Nekoć je potraga za namirnicama isključivo biljnog podrijetla uključivala poseban trud. Danas je tržište sve više prilagođeno osobama koje se odlučuju za taj tip prehrane. Mogu se naći i biljni sladoledi, biljna vrhnja i zamjene za meso, gotovo sve. Kao jedna od prednosti vegetarijanske prehrane navodi se brza i jednostavna priprema, ali tu su i ostale mnogobrojne blagodati.