Pulski osnovnoškolci filantropi

Danas se obilježava međunarodni dan filantropije s ciljem podizanja svijesti o dobročinstvu te poticanja ljudi da pomažu u svojoj zajednici. Taj su dan obilježili i pulski osnovnoškolci koji su se uključili u aktivnosti Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva.

Filantropija, pomalo komplicirana riječ. No, pulski školarci znaju što ona znači - dobročinstvo. A Pula je kroz svoju povijest imala mnogo dobrotvora. Recimo Pietra Ciscuttija koji je gradu izgradio kazalište. O njemu i o drugim pulskim filantropima, osnovnoškolci su imali prilike učiti kroz igru.

- Imamo obiilježene nekakve objekte ili mjesta u gradu Puli koja su kroz godine zaista bila filantropska. Djeca će krećući se po mapi, dolaziti od točke do točke, rješavati zagonetke i kad ih riješe, onda će dobiti uputu za slijedeću točku, kaže upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Može. A učenicima je drago da su školske klupe zamijenili pulskim ulicama. Nadaju se naučiti mnogo toga.

U Valerijinom parku ispod Arene dočekala ih je služavka Rosite Rizzi, supruge pulskoga gradonačelnika i dobrotvorke koja je ovdje organizirala svoje humanitarne aktivnosti. Potrebitima će pomoći i pulski osnovnoškolci. U sklopu ove akcije, prikupili su sredstva za pulske humanitarne udruge.