3. listopada 2002. - Restaurirana Brandenburška vrata

Brandenburška vrata, najpoznatiji simbol glavnoga grada Njemačke Berlina, posljednji su put obnovljena 3. listopada 2002. godine.

U razdoblju između 1788. i 1791. godine, prema želji pruskog kralja Fridericha Wilhelma II., Brandenburška vrata je projektirao arhitekt Karl Gotthard Langhans. Vrata su dizajnirana po uzoru na Propileje – ulaz u Atensku akropolu, i vodila su Avenijom lipa do kraljevske rezidencije.

Ispred Brandenburških vrata oformio se Pariški trg – Pariser platz. Vrata kao vrata simbol su otvorenosti i veze između ljudi i društva, a nakon, završetka Drugoga svjetskog rata Brandenburška vrata ostaju u Istočnom Berlinu, postaju simbolom zatvorenosti i odvojenosti, simbol hladnog rata. Igrom povijesnih okolnosti uloga im je ponovno promijenjena i naposljetku su vrata počela simbolizirati pad Zida i propast sovjetskog tipa društvenog poretka.

Padom Zida otvorio se za promet prostor oko Brandenburških vrata, no ne zadugo. Velika obnova ujedinjenog Berlina dovela je do ponovne izgradnja Pariškog trga, te se u sklopu toga, odlučilo restaurirati i Brandenburška vrata. Skinuta je i obnovljena prepoznatljiva kvadriga, a usput se odlučilo sanirati i tada još vidljiva oštećenja od metaka iz borbi u travnju 1945. godine.

Cijela obnova, u iznosu 6 milijuna eura, završena je do 2002. godine, za proslavu dvanaeste obljetnice njemačkog ujedinjenja. Prostor ispred Brandenburških vrata, u sklopu novouređenog Pariškog trga, uređen je kao pješačka zona, i kao takav postao jednim od omiljenih berlinskih mjesta za gledanje velikih sportskih prijenosa ili doček Nove godine.