4. listopada 1749. - Umro Franjo Trenk

Ratnik, pustolov, bonvivan, i vođa pandurskog banderija! Sve je to bio hrvatski barun Franjo Trenk, jedna od najkontroverznijih ličnosti 18. stoljeća, na našem tlu. Međutim, jedno je neosporno: Trenk je bio vješt vojnik i neustrašivi borac.

Svijet je trajno zadužio uvođenjem glazbe u vojne postrojbe. Barun Trenk brzo je došao na glas kao hrabar vojnik, ali i kao čovjek neobuzdane naravi. Sastavni su dio njegova života dvoboji i pijanke, kartanje, zabave sa ženama i proganjanje razbojnika po slavonskim šumama. Nakon vjenčanja s kćerkom podmaršala Tillera, nastanio se na svom velikom imanju u Požegi.

To relativno mirno razdoblje završilo je smrću njegove žene i četvoro djece od kuge. Barun Trenk je tada nastavio vojnu karijeru u Rusiji ali je iz nje protjeran zbog stalnih sukoba s časnicima. Kada su Prusija i Bavarska povele rat protiv Austrije Trenk je u Slavoniji opremio vojsku od tisuću ljudi. Carica Marija Terezija zahvalno je prihvatila pomoć i uskoro šareno odjeveni Trenkovi panduri stupaju ulicama Beča.

Trenk je ostvario mnoge slavne pobjede. Najslavnija od njih je osvajanje utvrde Kolin u kojoj je boravio i sam pruski kralj Fridrich II. U njemačkom gradu Waldmünchenu i danas priređuju svečanosti u čast Trenku koji je poštedio taj grad od razaranja.

Veliki pustolov završio je život u zatvoru tvrđave Špilberg u Brnu, shrvan bolešću, 4. listopada 1749. u 39. godini. Neki su ga zavidni časnici i velikaši tužili za okrutnost u ratu i pljačke. No slavni pukovnik Marije Terezije vjerojatno bi se izvukao od optužbi da nije javno napao i isprebijao čak i svoje tužitelje.