Umjetna inteligencija zamijenit će polovinu radnih mjesta?

Umjetna inteligencija neizbježna je budućnost, glavna je poruka skupa Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu. Sudionici su istaknuli da je pitanje trenutka kada će roboti početi izvoditi medicinske zahvate, upravljati vozilima i obavljati administrativne zadatke.

HUP tvrdi da će se uz pomoć umjetne inteligencije u Hrvatskoj moći automatizirati više od pola radnih sati.

Ispisivanjem, kopiranjem i rješavanjem zahtjeva klijenata, umjesto službenika na šalteru uskoro bi se mogli baviti - softverski roboti.

Tehnološka revolucija kuca na vrata. Umjetna inteligencija već se koristi i u ugostiteljstvu. Pet hotela diljem Hrvatske putem posebnog programa kreira idealnu ponudu za gosta na temelju analize njegovih navika i BDP-a zemlje iz koje dolazi.

Preduvjet za potpuni razvoj umjetne inteligencije je uvođenje 5G mobilne mreže. Jednog dana kada ova tehnologija uđe u širu primjenu, one najdosadnije, ali i najopasnije poslove više neće obavljati čovjek. No do tog cilja, dug je put.

Scene iz filmova znanstvene fantastike mogle bi postati svakodnevica, ali to se neće dogoditi preko noći. Na liječnički pregled bez dolaska u ordinaciju ili vožnju automobila bez vozača - morat ćemo pričekati, još koju godinu.