Domaće od malih nogu

Vrtićka djeca i osnovnoškolci u Istri trebali bi se ubuduće hraniti uglavnom domaćim kvalitetnim proizvodima s polutoka. U Pazinu je, naime, predstavljen projekt pod nazivom "Domaće od malih nogu" čiji je krajnji cilj povećati potrošnju i uvesti nove lokalne proizvode u vrtiće i škole.

U nekim istarskim vrtićima već se koriste proizvodi lokalnih proizvođača. I djeca su zadovoljna.

- Sve volim od doručka, sve volim. Jako volim kad nam namažu onako s marmeladom - kaže Ante.

Kako bi domaći proizvodi u vrtićima i školama ipak bili zastupljeniji, četiri lokalne akcijske grupe središnje, sjeverne, istočne i južne Istre kandidirale su projekt "Domaće od malih nogu" za mjere iz Programa ruralnog razvoja. Sa 700 tisuća kuna provest će niz aktivnosti. Već se počelo s izradom studije.

- Koja će nam pokazati koje su to potrebe na našem području, odnosno koja je potražnja voća, povrća u našim odgojno-obrazovnim institucijama te da li mi kao regija imamo dovoljno za distribuciju u našim institucijama - objašnjava Iva Jekić, voditeljica LAG-a Središnja Istra.

Svrha je povećati potrošnju te važnost lokalne domaće hrane i njezine pripreme približiti svima u lancu.

- Putem ovog projekta ćemo organizirati i edukacije za kuharice koje će provesti jedno vrijeme na našoj edukacijskoj kuhinji. Osim što naučimo svu djecu kroz edukacije koje će se odvijati, učit ćemo i njihove roditelje da sve to skupa i doma provode, da ne kupuju bilo kakvu nego hranu iz našeg okruženja - poručuje Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

Za godinu dana domaća bi hrana trebala biti zastupljena u vrtićima i školama diljem poluotoka. Nakon toga, njezin bi se plasman trebao proširiti i na druge ustanove koje pružaju uslugu hrane.