Knjižnice sa šarenim policama - idealno mjesto za dojenje

Dječji odjel varaždinske knjižnice ne služi samo za posudbu knjiga, igru i druženje djece. Tamo ćete često zateći i male bebe na koje budno paze majke. Šarene police zanimljive su malim istraživačima, a to je i idealno mjesto za dojenje.

Ivana Petak
majka je koja je odlučila dojiti svoje dijete. Dobro zna sve prednosti dojenja i ne zamara se mišljenjem okoline.

- Meni nije neugodno dojiti u javnosti. Dojimo svaki put kad on treba jesti. Ako smo negdje vani, sjednemo na klupicu i dojimo. Kao što druga djeca jedu smokiće on doji svoju sisu - kaže Ivana.

Dojenje je individualna stvar svake majke. Neke su opuštene u javnosti, dok se druge ne osjećaju potpuno ugodno i slobodno.

- Nije sad da baš dok sam u društvu u sredini društva dojim, povučem se, ali dojim. Ili na ulici povučem se u neki haustor, parkić, klupicu, ali dojim - kaže maja Buhin.

Malo se teže snaći kad se temperature spuste ili pak pada kiša. Stoga im je Dječji odjel varaždinske gradske knjižnice otvorio svoja vrata. Idealan početak nacionalnog Tjedna dojenja koji se obilježava od 1. do 7. listopada.

- Mi se trudimo biti totalno pristupačni mamama od prvog dana. I trudnicama i mamama s malom djecom, s malo većom djecom. Kod nas imaju mjesto gdje mogu dojiti, premotati dijete, gdje se mogu igrati, podružiti, uzeti građu, knjige - objašnjava knjižničarka Tihana Bakšaj Hunjadi.

Susret u knjižnici organiziran je u suradnji s Patronažnom službom Doma zdravlja Varaždinske županije. Jer patronažne sestre pomažu majkama u mnogočemu, pa tako i pri dojenju.

- Sve sa ciljem senzibilizacije javnosti o dojenju na javnim mjestima. Jer dojenje je stvarno prirodna pojava i ne smije nam biti strana. Samim dojenjem na javnim mjestima možemo mijenjati društvo i navike - poručuje Andreja Kolačko Hruškar, glavna sestra Doma zdravlja Varaždinske županije.

Jedna od velikih promjena upravo je omogućavanje majkama da u miru na toplom i sigurnom mjestu mogu podojiti svoje dijete.