6. listopada 1979. - Prvi papa u Bijeloj Kući

Papa Ivan Pavao Drugi bio je po mnogočemu osebujna i neponovljiva duhovna i moralna vertikala čije će ime povijest još mnogo puta spominjati.

Njegov pontifikat od samog je početka označio promjene. „Ne možemo čekati vjernike na Trgu svetoga Petra, treba otići k ljudima. Osim toga, koliko ljudi ima mogućnost doći u Rim i susresti Papu?“ To se često pitao Sveti Otac ističući kako je njegova dužnost tražiti čovjeka kao što je to činio Krist. I doista, papa Wojtyla putovao je više od svih prethodnika. Posjetio je najveći broj država, a uživo ga je vidjelo više od  pola milijarde ljudi.

Većina njegovih posjeta imala je povijesno značenje. Tako je 6. listopada 1979. Karol Wojtyla postao prvi papa koji je posjetio Bijelu kuću! Na vratima su ga dočekali predsjednik Jimmy Carter i njegova supruga Rosalynn. Papa je u to neizvjesno hladnoratovsko doba s američkim predsjednikom razgovarao o nuklearnom razoružanju i većoj pomoći zemljama Trećega svijeta. Predsjednik Carter opisao ga je kao „čovjeka koji nadahnjuje svijet“. Takav je bio i njegov govor u Ujedinjenim narodima 2. listopada kada je poput prethodnika Pavla VI. s iste govornice pozvao na veće poštovanje ljudskih prava i mir u svijetu. Bilo mu je to već četvrto putovanje samo u prvoj godini pontifikata.

Već od početka odlučio se za drukčiji način pastirske skrbi pa je poput misionara odlazio k ljudima, zauzimao se za ekumenski i međureligijski dijalog te suočavanje s komunističkim svijetom. Posjet američkom predsjedniku, jednomu od najvećih moćnika u doba hladnoga rata, imao je svakako povijesno značenje. Svečanost je protekla mirno iako je samo pola sata prije Papina posjeta Bijeloj kući, uhićen muškarac naoružan s čak tri pištolja i nožem. „Papa putnik“ smetao je mnogima. Samo dvije godine poslije na Svetoga Oca pucao je plaćenik Ali Agca kojemu je njegova žrtva oprostila zločin.