Međunarodni dan zaštite životinja

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada kako bi se upozorilo na prava životinja, odnos čovjeka prema njima i na važnost životinja za život na Zemlji.

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da se taj dan slavi od 1925. godine, svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan sv. Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi.

Ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Ivana Lunka pozvala je sve građane da odaberu neki od brojnih načina na koji će obilježiti ovaj dan te da pridonesu stvaranju svijeta s manje nasilja prema životinjama.

- Svatko od nas može biti zaštitnik životinja, ne samo onih koje žive u suživotu s nama već i onih koje su daleko od očiju javnosti, u klaonicama, farmama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Stvarajmo navike koje se temelje na suosjećanju, ljubavi, brizi i poštovanju svih živih bića. Životinje nas sve trebaju, poručila je Lunka.

Luka Oman: Nužno je provesti Zakon o zaštiti životinja

Prijatelji životinja smatraju da je u Hrvatskoj nužno provesti Zakon o zaštiti životinja iz 2017. koji je donio obvezu lokalnim zajednicama da obiđu sva kućanstva i provjere jesu li svi psi označeni mikročipom te mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka uz evidentirane izuzetke, što je iskoristilo više od 150 gradova i općina pa tako i Grad Zagreb.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik pri Ministarstvu poljoprivrede za područje zaštite životinja Luka Oman pozvao je i sve lokalne zajednice da obilježe Međunarodni dan zaštite životinja. Najbolji način za to je, kako je istaknuo, konkretna provedba Zakona o zaštiti životinja odnosno provedba kontrole mikročipiranja, propisivanje i subvencioniranje trajne sterilizacije, izgradnja skloništa i promocija udomljavanja i zaštite životinja kako bi se riješili uzroci odnosno stalo na kraj neodgovornosti građana prema životinjama za koje skrbe.

Na Bundeku u subotu udomite psa, napravite hranilicu...

Pozvao je građane da Međunarodni dan zaštite životinja obilježe u subotu, 5. listopada, na zagrebačkom jezeru Bundeku, u organizaciji Grada Zagreba.

Iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba najavljuju da će na Bundeku pripremiti sadržaj posebno zanimljiv djeci i mladima u kojem će, kao što to sustavno rade, upozoriti da se ljubav prema životinjama odražava i odgovornim odnosom prema kućnim ljubimcima. Posjetitelji će moći upoznati neke od pasa koji jedva čekaju udomljenje. S udrugom Indigo Sklonište će organizirati "Parkour izazov".

- Bit će izuzetno zanimljivo vidjeti u kakvom su odnosu pas i njegov čovjek. Prijave će biti na štandu udruge Indigo od 11, a sam izazov počinje u 13 sati, najavili su iz Skloništa.

Edukatori zagrebačkog Zoološkog vrta na Bundeku će građane upoznavati s vrijednošću divljih životinja u urbanim sredinama - od leptira preko ježeva i ptica do srnjaka. Ističu kako su sisavci posebno ugroženi u prometu, a ptice stradavaju u koliziji sa staklenim površinama. Napominju da opstanku leptira i kukaca u vrtovima i dvorištima građani mogu pomoći gradnjom posebnih minijaturnih hotela i hranilica, pa će im pokazati kako ih napraviti.

U ZOO-u u nedjelju pomognite bijelim rodama

U nedjelju, 6. listopada, Međunarodni dan zaštite životinja obilježit će se i na Zebrinu trgu u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Tamo će se predstaviti CARE, poseban program koji obuhvaća projekte zaštite životinja u koje je ZOO uključen. Među njima je SOS Stork Hrvatska, projekt označavanja bijelih roda odašiljačima kako bi ih se pratilo na selidbenom putu.

Posjetitelji koji kupe razglednicu kojom se podupire program CARE, moći će se uključiti u igru spretnosti, znanja, brzine i snalažljivosti, a troje najuspješnijih postat će posvojitelji životinja iz ZOO-a koje pripadaju ugroženim vrstama. Većina tih životinja uključena je u EEP, uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. A kako se taj program provodi i na koji način može utjecati na populaciju životinja u divljini, posjetiteljima će otkriti njome nadahnuta edukativna igra.

Životinje ugroženih vrsta koje žive u ZOO-u fotografirao je Damir Hoyka. Ta serija fotografija POP ZOO zimus je bila izložena u Muzeju Mimara, a u nedjelju će krasiti Edukativni trg.

I djeca će se poticati na kreativnost te će u ZOO-u od papira izrađivati repove različitih životinja.

Postojeće životinjske vrste treba očuvati, a izumrle zapamtiti jer su najsnažnije upozorenje kako ljudi utječu na prirodu. Zato posjetitelje u nedjelju očekuje i igra memory sa slikama izumrlih životinjskih vrsta, najavili su iz zagrebačkog ZOO-a.