VIDEO: Najstariji njemački nosorog proslavio 50 godina

Zoološki vrt u njemačkom Dortmundu proslavio je u petak rođendan najstarijeg njemačkog nosoroga, ženke Natale. Natala je rođena u listopadu 1969. u Južnoj Africi, a u Dortmundu živi od 2006., objavile su gradske vlasti.

Natala je jedna od četiriju najstarijih pripadnika svoje vrste u Europi.

- Nosorozi koji žive u divljini obično ne dožive te godine, navodi glasnogovornica gradskih vlasti. Natalin točan datum rođenja nije poznat, no zna se da je uhvaćena 2. listopada 1970. u Južnoj Africi. Trgovac životinjama doveo ju je u zoološki vrt Ruhr u gradu Gelsenkirchenu, na sjeverozapadu Njemačke.

Potom je Natala živjela u Muensteru, Erfurtu i Schwerinu da bi se napokon skrasila u Dortmundu. Majka je petero mladih nosoroga.

U dortmundskome zoološkom vrtu svoje pozne godine Natala provodi u društvu tri nosoroga.

- Unatoč godinama, Natala dobro izgleda, navodi glasnogovornica.

Ako je lijepo vrijeme ponekad se pridruži mladim ženkama nosoroga u jurnjavi na otvorenom području zoološkog vrta.

Natala je teška oko dvije tone iako je posljednjih godina smršavila zbog ulaska u starije životno razdoblje. Također pati od problema sa zubima i već je izgubila kutnjake.

Kako bi obilježio okrugli rođendan svoje goleme štićenice zoološki vrt sprema se u nedjelju organizirati dan posvećen nosorozima, tijekom kojeg će posjetitelji moći naučiti nešto o tome kako se drže i čuvaju nosorozi, a također i o prijetnjama s kojima se suočavaju.