Obilježen Dan ružičaste vrpce

Listopad je u cijelom svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje, tj. ranom otkrivanju i liječenju raka dojke. Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja te bolesti jer se u 98% slučajeva može izliječiti.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena u svijetu i u Hrvatskoj, a broj oboljelih raste neovisno o dobi. Na važnost pravodobnog liječenja podsjetile su i članice Mammae kluba u Osijeku.

- Najčešće su to nama sad populacije mladih koji, zbog hormona počinju određene moguće pojave i zato ih molimo: svako veče kad se tuširate, pogledajte ima li nešto novo na vašem tijelu, ukoliko ima, ne mora to biti nešto ozbiljno, ali dođite u naš klub ili javite se općoj praksi da ona ocijeni koliko je to važno, da se na vrijeme, ako treba, nešto napravi, kazala je Katica Andraši, predsjednica Mammae kluba Osijek.

U Rijeci je Dan ružičaste vrpce obilježen puštanjem ružičastih balona u znak sjećanja na žene preminule od karcinoma dojke. U organizaciji Udruge "Nada-Rijeka", na Korzu još traje prodaja ružičastih ruža. Riječ je o tradicionalnoj humanitarnoj akciji koja se provodi već 24. godinu. Ovaj put prikuplja se novac za kupnju opremljenog bolesničkog kreveta u Klinici za radiologiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

- Podiže se svijest i savjest žena koje primaju pozive za besplatni mamografski pregled pa onda ne dođu. Mislim da sa ovim akcijama podižemo svijest da se moramo sami brinuti o svome zdravlju, neće nitko drugi za nas. Prema tome dajmo makar jedan dan osvijestimo ono što bi trebalo tijekom cijele godine, rekla je Ivanka Penko, predsjednica Udruge žena operiranih dojki Nada iz Rijeke.

Članice čakovečkog Kluba žena operiranih od raka dojke „Nova nada" posvećene su prevenciji i edukaciji, pa su i na Dan ružičaste vrpce s glavnoga čakovečkog trga pozvale na podršku svim ženama koje se bore s ovom bolešću.