Zašto nam je seksualno zdravlje i dalje tabu tema?

Seksualno zdravlje tema je o kojoj se nedovoljno, ali i nerado govori u javnosti. A seksualne poteškoće, uslijed i suvremenog stila života, nisu nimalo rijetke. Smanjena seksualna želja najbrže je rastuća smetnja u svijetu i kod muškaraca i kod žena. Seksualne poteškoće u društvu su tabuu, no one postoje i mogu se tretirati.

Što je to seksualna terapija, je li seksualno zdravlje u hrvatskom zdravstvenom sustavu zapostavljeno – odgovore smo potražili kod Nataše Barlin Belić, seksualne terapeutkinje te liječnika obiteljske medicine i seksualnog savjetnika, Hrvoja Tiljaka.

- Muškarac koji je dakle na neki način razvio tu dopaminsku ovisnost, preplavljenje dopaminom, kad gleda te sadržaje na internetu ili na bilo koji već drugi način, može imati smetnje u seksualnom odnosu s partnericom. Dakle, moguće je da se neće moći uzbuditi, da neće moći postići erekciju niti, niti imati normalan seksualni odnos, govori Barlin Belić.

Nije novost da se doživljaj seksualnog vrhunca razlikuje kod žena i muškaraca, kao ni podatak da 10 do 20 posto žena nikada nije doživjelo orgazam. Uz to, jedna trećina žena tijekom života doživjet će neku seksualnu smetnju.

Istraživanja i iskustvo pokazali su da je za samu osobu, ili par, važno što prije potražiti pomoć, jer tada terapija kraće traje, rješenje problema brže dođe. Terapija se sastoji od razgovora i vježbi.

Smetnje u seksualnom životu nisu nešto o čemu ljudi otvoreno govore, no srama ne bi smjelo biti, bar u razgovoru s liječnicima.

- Ja danas imam kome uputiti pacijenta sa seksualnim problemima, a dugo nismo imali nikoga tko bi se htio, ovaj, niti baviti ili doeducirati na tom planu. Hrvatsko društvo za seksualnu terapiju provodi edukacije koje su priznate i po SPUH-u, a idu kroz dvije godine, govori Tiljak.

Za mnoge probleme liječnici mogu intervenirati lijekovima, ali često i mnogo potrebnijim – savjetima.