Šibenski planinari postavili još jedno sklonište na Dinari

Penjačima na Dinaru je dobro znati da ih na tom zahtjevnom putu čeka novo sklonište koje su postavili šibenski planinari iz kluba Mihovil. Kontejner su planinari "dignuli" helikopterom. A materijal i alat prenijeli "na ruke", na 1543 metra nadmorske visine.

Penjali su se u 15-ak navrata. Nosili na leđima i 40 kilograma - al' vrijedilo je. Jer ispunili su Šibenčani višegodišnji san: postavili su sklonište!

- Tu kod nas je kapacitet 10 ljudi a što mi kažemo za ne daj Bože uguralo bi se tu i 25 ljudi. Di čeljad nije bijesna ni sklonište nije tijesno, govori dopredsjednik HPK Sveti Mihovil Momir Karabuva.

A sklonište glavu čuva! Na Dinari ih je sada - jedanaest. Prometno je i u ovom podno Bukvinog vrha. Otvorenom prije šest dana.

U bilješkama jednog planinara pronašli su zapisa da je to bio njegov "80. dan putovanja po Hrvatskoj. U skloništu sam se poslužio vodom konzervom i kavom, a zauzvrat sam ostavio pakiranja Linolade, čaja i magnezija".

Planinarski je to bonton. I još je jedno zlatno pravilo u planini.

- Da se uvijek bolje čišće ostavi nego se nađe, kazao je predsjednik HPK Sveti Mihovil Mate Protega.

Dobar dio posla planinari su obavili. Ali s radovima gotovi nisu. Nabrajaju: završiti treba "gusternu" i sklonište obložiti drvom. Bit će ističu u Mihovilu sklonište stalno otvoreno. Za sve one u pohodu na Dinaru i najviši Hrvatski vrh - Sinjal. A Dinaru godišnje "ispenje" 15.000 ljudi. Još uvijek, kažu - premalo.