Mirko Todorović ima kuću punu drvenih brodova

Kuća puna drvenih brodova, vjerojatno je san svakog zaljubljenika u more. Pulski maketar Mirko Todorović živi upravo u takvoj kući, među malim, velikim, sve ručno izrađenim brodovima, koje je on sam, pažljivo i pedantno stvorio. Ovaj bivši Uljanikovac, nema koji povijesni brod nije replicirao. Kroz gotovo pola stoljeća stvaranja, napravio je 200-tinjak brodova. Zavirili smo u njegovu radionicu.

Detalj po detalj, sve je ručno izrađeno. Dok Mirko, umirovljeni Uljanikovac, dovrši ovaj brod, proći će još najmanje par mjeseci. A sve je počelo jedne kišne večeri, prije 40 godina.

- Ja sam počeo '79 godine u 10. mjesecu, početkom 10. mjeseca, kiša je padala i i zaintrigiralo me. Prije toga sam nešto sitno počeo raditi. Te godine sam se oženio i počeo sam nakon što sam dobio sam stan i stol, govori.

Stol se kasnije pretvorio u radionicu, mjesto u kojemu Mirko provodi svaki svoj slobodan trenutak. Novac koji netko potroši u kafiću, kaže, on uloži u alat i u materijal od kojeg kasnije nastaju ove rukotvorine.

Od Kolumbovih brodica do hrvatskih jedrenjaka. Svi su povijesni brodovi prošli kroz njegove ruke, od 20 centimetara sve do 2 metra. Najteže je, kaže, bilo u početku. Alata nije bilo, materijal može stajati i do tisuću eura, no u svemu su mu, kroz gotovo pola stoljeća stvaranja, pomogli obitelji, prijatelji i tehnička kultura - kojima je i dan danas, iznimno zahvalan. Od njih uzima i nacrte, prema kojima vjerno izrađuje svoje makete.

Ovo je ljeto prvi puta izlagao svoje rukotvorine vrijedne i nekoliko tisuća eura. Danas to ne može naplatiti, mnoge je poklonio, a preostalih četrnaest, čuva u vlastitom domu.