Luka autentičnih brodica na Cresu

Osim na vjetar i naftu, pogonsko gorivo starih drvenih barki je - ljubav! Kako u ovima našim vremenima "plastike i praktičnijih rješenja" drugačije nazvati svu brigu oko njihova obnavljanja i održavanja. Sreća je da to uz same ljude - zaljubljenika u te stare primorske kaiće, čine i otočni gradovi. Poput Cresa koji svoje barke u pravom smislu čuva kao pomorsku kulturnu baštinu, da se ne izgubi i da svojim primjerom privuče i mlade.

Na vezu u creskoj luci druže se autohtoni kaići i njihovi vlasnici. Cresani, vole reći, to je trajna izložba žive pomorske baštine na otvorenom.

- Cres je jedno od rijetkih mjesta na Jadranu na ovoj našoj obali koja imaju ovakvu konfiguraciju lučice gdje na samom trgu u centru grada imate priliku uživati i vidjeti te barke i ljude koji na njima rade, obavljaju neki posao ili ih jednostavno samo održavaju, govori Marčelo Damijanjević, predsjednik Jedriličarskog kluba Reful s Cresa.

Većinom su izgrađene '60.ih i '70.ih godina prošloga stoljeća baš u Cresu.

- Oko 60-tak barki je još drvenih autohtonih koje su mahom napravljene u Cresu u creskom brodogradilištu. O tome govori ova edukativna ploča. To je sve u sklopu projekta "Creski kaić". To je projekt kojim pokušavamo valorizirati tu našu pomorsku baštinu i tradicionalni način života kao nematerijalnu kulturnu baštinu, da se ne izgubi, da ide dalje i da prijeđe na mlade, dodaje Damijanjević.

A jedno od 6 tradicionalnih plovila, koje je u sklopu međunarodnog projekta "Arca Adriatica dobilo sredstva za obnovu, upravo je creska pasara iz 1931. godine znakovita imena "Božji dar".

- Ja mislim da drvene barke idu još samo na ljubav, jer nikako drugačije; sve te obaveze, troškove, sve što drvena barka zahtjeva. Tako da njihovi vlasnici zapravo to čine ili zbog uspomena na svoje pretke koji su to radili ili zbog čiste ljubavi prema njima, ili su naslijedili pa održavaju, makar i to sve rjeđe i rjeđe, kazala je Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja.

Stoga će i Creski muzej, prvu polovicu iduće 2020. godine kada će u Rijeci i okolici zavladati duh Europske prijestolnice kulture, posvetiti upravo brodogradilišnoj i ribarskoj tradiciji, i pričama o moru!