Tajne starih, potopljenih brodova u Zatonu kod Nina

U Zatonu, nedaleko Nina, gdje je u rimsko doba bila ninska luka, nastavljena su arheološka podvodna istraživanja na Liburnskom brodu. Pronađena su u proteklim desetljećima ukupno tri broda, dva su izvađena, a na trećem, pod morem, primjenjuju se najnovije metode analize. Riječ je o brodovima rađenim metodom šivanja.

Brodovi u podmorju čuvaju tajne nekih davnih plovidbi. Jedan od tri broda nađenih u pješčanoj uvali, nedaleko od Nina, koji je već dijelom obrađen, ponovno je u arheološkom programu.

- Sveukupno je otkriveno 3 šivana broda. Drugi se trenutno nalazi kod nas na konzervaciji, i ovaj treći je od 2002. godine rađena dijelom dokumentacija. Odlučili smo nekako udružiti snage, arheološki muzej u Zadru, Sveučilište u Zadru i Međunarodni Centar za podvodnu arheologiju, da taj brod detaljno dokumentiramo i napravimo fotogeometriju, jer ipak tehnologija napreduje, rekla je Dušanka Romanović, kustos iz Arheološkog muzeja Zadar.

Drevna tehnika šivanja broda, bila je ranije uobičajena, no već i u antičko doba, rijetka pojava. A nova tehnologija može puno. Međunarodni tim lakše, brže i detaljnije popunjava podatke. Arheološko ronjenje nove tehnologije omogućavaju i noću. Nova tehnološka era u podvodnoj arheologiji olakšava radove u kampanji, i otkriva tajne brodova na dnu mora.