Dan zaštite Dinarida

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije izvijestila je u ponedjeljak da se 7. listopada obilježava Dan zaštite Dinarida, kako bi se naglasio značaj prirodne i kulturne baštine zemalja Dinarskog luka te isprepletenost prirodnih bogatstava i kulturno-povijesnih vrijednosti tog područja.

Dan zaštite Dinarida obilježava se ove godine prvi put u zemljama Dinarida, koji predstavljaju jedan od najvećih planinskih lanaca u Europi. Dinaridi povezuju osam zemalja jugoistočne Europe - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.Dinara se vraća u život Naziv Dinaridi potječe od imena planine Dinare, koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koja se prostire u središnjem dijelu planinskog vijenca, priopćila je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Taj jedinstveni reljef, u kombinaciji s klimatskim utjecajima, doveo je do stvaranja različitih vrsta vegetacije tijekom vremena. Karakterizira ih velika biološka raznolikost s brojnim endemskim i reliktnim vrstama. Bogata kulturna i povijesna baština i danas je jedno od glavnih obilježja tog područja.

Prostor Dinarida od davnina je prepoznat kao pogodno mjesto za život. Postoji mnogo ostataka ranijih civilizacija, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Od brončanog doba, preko antičke Grčke, Rimskog carstva, Bizanta, Mletačke Republike, do Osmanskog carstva i Austro-ugarske monarhije, na području Dinarida su se smjenjivali narodi i kulture, stvarajući bogatu povijest i tradiciju tog prostora.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije obilježit će Dan zaštite Dinarida predavanjima za učenike osnovnih škola kako bi naglasila važnost zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti na području Dinarida u cilju daljnjeg podizanja svijesti o potrebi zaštite prirode u svim segmentima društva.