Povišena gredica za teže pokretne osobe

Varaždinski vrtlar u mirovini dosjetio se kako pomoći teže pokretnim osobama i invalidima te onima koji žive u stanu, a željeli bi uzgojiti povrće u ograničenom prostoru. Konstruirao je mobilnu povišenu gredicu u kojoj sije i sadi jesensko povrće.

U radnu jesen u vrtu Franje Pavetića - raskoš boja i plodova. Iako, kako kaže, sve već ide kraju, u stakleniku povrtnjaku još uvijek ima posla.

- Vrtlarstvom se bavim preko pedeset godina, ali sam i odrastao u obitelj gdje je i otac bio vrtlar pa sam od rođenja u toj struci. I danas, nakon što sam umirovljen još uvijek radim ovako, svoj vrt, povrće za vlastite potrebe i obitelj, rekao je Franjo Pavetić, vrtlar, majstor za oblikovanje, proizvodnju i aranžiranje.

Prije je radio na oblikovanju i održavanju parkova, uređenju krovnih i vertikalnih vrtova te u proizvodnji povrća, ratarskih kultura i cvijeća. Ovog majstora vrtlarstva iskustvo je potaknulo na gradnju povišenih pokretnih gredica.

- Ovo je pokretni vrt koji ima dole kotače, možete ga seliti po vašoj terasi, po vašem balkonu ili po bilo kojem djelu koji je betoniran, asfaltiran. U njemu se može uzgajati bilje bez obzira na njegovu dubinu. Evo da vidimo. Ako čovjek doista je nepokretan, u kolicima, bez brige će raditi na tome, govori Pavetić.

Ovakav povišeni vrt nužno je izolirati stiroporom i najlonom, radi zaštite od hladnoće ili vrućine. Doznali smo još da ga treba postaviti u blagu kosinu te svakako omogućiti odvodnju.

Povišenu gredicu vrtlar je izradio od već korištenih materijala, starih dasaka, metalnih nogu za potporanj na kojem su kotači, a temelj mora biti snažan zbog velike količine zemlje, idealno bi bilo - humusa.

- Sad ćemo napraviti redove za salatu, tu je unutra endivija i mekana salata, zimska salata. Jedna i druga praktično zimske salate, naglašava Franjo.

S obzirom na to da je svježe posađeno, preporučuje pokriti ga nekoliko dana radi zaštite od sunca ili jake kiše. Uz radič, rukolu, češnjak i crveni luk, ukusno će povrće izrasti već za nekoliko tjedana. U tim domaćim plodovima može se uživati sve do Božića.