Razgovor s Arturom Sandovalom

U srijedu u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uz Jazz orkestar HRT-a nastupa trubačka megazvijezda Arturo Sandoval.  Dobitnik je deset Grammyja, šest Billboarda i jednog  Emmya.

Kako ističu svjetski kritičari, takvih je virtuoza samo jedan ili dva u cijelom naraštaju. Rođen u siromašnoj Kubi, Sandoval se teškom mukom probio na svjetske pozornice. Na njega su snažno utjecali velikani Charlie Parker, Clifford Brown i Dizzy Gillespie, koji mu je postao mentor i kolega.

- Mnogo je načina učenja. Važno je koliko želite napredovati. Vaša strast, napor, disciplina i posvećenost će vas odrediti. Želio bih da me pamte kao osobu koja voli glazbu, rekao je  Sandoval.

Njegovi nastupi uživo zanimljivi su i dinamični pa ga često pozivaju na najprestižnije događaje, kao što je dodjela Oscara.  Bivši američki predsjednik Barack Obama dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode, a o Sandovalovu životu snimljen je i film s Andyjem Garcijom u glavnoj ulozi.

- Mislim da je film dobar, jako su se potrudili kako bi dočarali moj život. Ipak, kako se i moglo očekivati, nisu rekli baš sve što se tiče političke pozadine priče, istaknuo je.

Arturo Sandoval prošle je godine objavio album "Ultimate Duets" na kojem sudjeluju najveće svjetske glazbene zvijezde poput Stevieja Wondera, Ariane Grande i Placida Dominga.

- Volim svu dobru glazbu bez obzira na žanr. Ne želim da me bilo kamo svrstavaju jer volim Dizzija Gillespia i Charlieja Parkera isto kao što volim i Sergeja Rahmanjinova, naglašava.

Kako je istaknuo i novi šef dirigent Jazz Orkestra HRT-a Miron Hauser, nastup uz Sandovala najveća im je čast i veselje u ovoj sezoni. Za koncert u srijedu u Lisinskom poklonici jazza sasvim će sigurno tražiti kartu više.

S Arturom Sandovalom uoči koncerta u Lisinskom razgovarala je Jana Haluza.