Kako se pravi kupa kanalica

Dubrovačka autentičnost i prepoznatljivost su krovovi u povijesnoj jezgri.
Kako se pravi kupa kanalica pokušavaju otkriti na Dubrovačkom sveučilištu. Organizirali su radionice i izložbe.

Kako se pravi kupa kanalica pokušavaju otkriti na dubrovačkom sveučilištu.

Prepoznatljiva peta fasada- stoljetni dubrovački krovovi. No nakon što su stradali u potresu 1979., a  potom u Domovinskome ratu, ručno rađena kupa kanalica sve je rjeđa - jer je obnovom zamijenjena sličnim modernim pokrovom.

Kako bi osvijestili javnost o važnosti očuvanja kupe kanalice na Sveučilištu u Dubrovniku pokrenut je projekt revitalizacije - od radionice do izložbe. Okupili su se studenti, keramačari, krovopokrivači, geolozi. 

- Nova spoznaja je da se radi o autohtonom materijalu. Da bi dobili kupu kanalicu sa tom čitavom paletom boja. U potrazi za starim kalupima istraživali su njemačke arhive - jer kupa kanalica najteža je za izraditi, ističe voditeljica projekta dr. art. Kristina Kojan Goluža sa Sveučilišta u Dubrovniku.

- Najvažnije je dobru glinu izvaditi, umijesiti i, napracit kalupe, pripaziti da odleže ispeče u idealnim uvjetima. Ključno je utvrditi kako se glina pripremala, koliko se pročišćavala da bi se dobila izvorna površina kupe - na koju se skuplja patina, odnosno mikroorganizmi, ističe krovopokrivač Paško Burđelez.

- Ako ta površina nije porozna i na dodir hrapava onda se ta biokolonizacija ne može dogoditi, različiti starosni slojevi povijesne kupe dok nova kupa uvijek ostaje ista, ističe dr. sc. Kojan Goluža.

Povijesna kupa ima dušu. Svaka je unikat. Rezultat radionice mogao se vidjeti na izložbi "Kanalica - od gline do kupe".

- Ja sam oduševljen što je ovo pokrenuto. Stare kupe, radimo sa njih 300, 400 trulih, deformiranih, njih je sve manje, nadam se da će ove naše zamijeniti djelomično, rekao je krovopokrivač Burđelez.

Oživljavanje stare graditeljske tradicije na dubrovačkom sveučilištu ide dalje. Spojili su umjetnost i znanost -te istraživačkim radom pokušavaju otkrit kako staru kupu raditi na suvremeniji način.