Što čitati: Povijesni krimić o počecima trgovine kavom

I ovoga utorka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska književna kritičarka Jagna Pogačnik predstavlja nove knjige.

U petak od 16 do 21h u Booksi će se održati akcija "Svi za knjigu, knjiga za svakoga". Tijekom ljeta Booksa je prikupila donacije knjige i one će biti dostupne za vrijeme ove akcije uz predloženu naknadu od 10 kn po knjizi. Izbor je vrlo šarolik, a tu su i knjige do kojih je teško doći u knjižarama i antikvarijatima. Ovo je zadnja takva akcija ove godine, pa se isplati svratiti.

Jagna Pogačnik predstavila je i preporučila knjigu Toma Hillenbranda "Kradljivac kave".

- Tom Hillenbrand, rođen 1972. godine, studirao je europsku politiku, volontirao u novinarskoj školi i bio je voditelj odjela u mediju Spiegel Online. Njegovi kulinarski kriminalistički romani prodani su u stotinama tisuća primjeraka i prevedeni na mnoge jezike. Do sada je pisao uglavnom kriminalističke i znanstvenofantastične romane, a Kradljivac kave prvi mu je povijesni roman.

Za "Zemlju dronova" dobio je, između ostaloga, nagradu Friedrich Glauser za najbolji kriminalistički roman godine. Njegovo posljednje objavljeno djelo triler je Hologrammatica. Napeti, avanturistički, povijesni roman i krimić o početcima trgovine kavom. Roman se zbiva 1683. godine i njegova je glavna junakinja kava. U Europi nakon dugo godina preziranja, zavladala je opčinjenost tim napitkom koji je skup i tražen, no monopol na kavu ima Tursko carstvo. Diljem Europe, u Londonu, Amsterdamu i Parizu, razne grupacije ljudi, filozofi, pjesnici i trgovci počinju se okupljati u kavanama kako bi uživali u kavi koja je zbog visoke cijene mnogima nedostižan užitak. Krijumčarenje kave iz jemenske Moke kažnjava se smrtnom kaznom. Jedan mladi Englez osmislio je plan kako Turcima ukrasti kavu; nakon što mu je propao jedan veliki posao, uz novčanu podršku Istočnoindijske kompanije okupio je tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu. Mladi Obediah Chalom, špekulant, trgovac i lukavac upravo je pretrpio brodolom na Londonskoj burzi i samo bi ga velik posao mogao spasiti od potpune propasti, pa je odlučio igrati na sve ili ništa. Kako bi mogli uzgajati vlastite zalihe kave, potreban im je pristup strogo čuvanim biljkama koje rastu samo na visoravni u dalekom Jemenu, pa unajmljuju mladog Engleza. Ispočetka se čini kao da sve ide glatko, ali kako vrijeme prolazi jasno im je da su se upustili u skoro neizvodiv poduhvat…

Pisan eruditski; brojne nepoznate činjenice iz europskog života toga doba i odlično ispričana avantura. Opširni opisi boja, mirisa i zvukova Londona, Amsterdama i jemenskog lučkog grada Moke, uličica, tiskara, kavana, knjižara i stanova. Kontekst romana je pojava slobodnog razmišljanja i znanosti, svjetska trgovina, kolonijalni svijet i sve vrste uzbudljivih egzotičnih proizvoda, imena i priča. Napisano s flashbakovima, narativnom korespondencijom i iznenađujućim detaljima. Kao povijesni roman postavlja i neka suvremena pitanja - odnos prema globalizaciji, političkim i ekonomskim makinacijama na štetu naroda...

Jagna Pogačnik preporučila je i knjigu Marine Vujčić "Pedeset cigareta za Elenu"

Priča je to o četiri lika od kojih jedan utječe na živote ostalih, iako to i ne sluti. Roman se zbiva u 24 sata, od ponoći do ponoći, 15. svibnja 2015. Oliver, Viktor, Magdalena i Greta. Toga dana bio bi rođendan Oliverove sestre blizanke Elene koja je tragično preminula na 26. rođendan i čije je srce završilo u tijelu Lucije Galić koja je umrla četiri dana prije Elenina 50. rođendana. Oliver je cijeli život opsjednut brojkama, matematikom, datumima i kalendarima pa se sada priprema i za  obilježavanje "rođendana" i godišnjice smrti svoje sestre tako što će popušiti 50 cigareta kao zamjenske svjećice na torti. Njegova bezazlena noćna šetnja na koju se uputio kako bi ostao budan utjecat će na živote troje neznanaca na način koji Oliver niti je mogao zamisliti niti će ga ikad postati svjestan. Prva je Magdalena, žena koja te noći ne može spavati jer njezinog muža sutradan očekuje suđenje za pljačku mjenjačnice. Drugi je mladić Viktor koji zbog Oliverove slučajne prisutnosti na ulici završi polugol na toj istoj ulici bez ključa i bez mogućnosti da se vrati u stan, a sutradan ga očekuje prvi radni dan na poslu na koji ne smije zakasniti. Treća je Greta, depresivna žena za koju se čini da joj je suprugov preljub najveći životni problem, iako ima daleko ozbiljnije potisnute traume. Ostali likovi paralelno proživljavaju svoje katarze (gubitak majke u djetinjstvu, posao, zamjeranje roditeljima, depresija i pokušaj samoubojstva, preljub, sudski proces i rastava braka). Životi tih ljudi na čudan se način isprepliću iako nisu povezani, osim svojim negativnim emocijama.