Liječenje matičnim stanicama

U emisiji "Dobro jutro Hrvatska" gostovali su dr. Tomislav Čengić, spec. ortopedije i traumatologije Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice i dr. Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, članica Svjetskog društva eksperata za transplantaciju kose.

Dr.Čengić je objasnio da matična stanica "pojednostavljenim riječnikom znači stanica koja može postati bilo koja druga stanica".

- Dijelimo ih na embrionalne koje možemo uzeti iz pupkovine i mezenhimalne o kojima danas govorimo. Njima manipuliramo. Možemo ih dobiti iz koštane srži ili iz masnog tkiva. Primjena matičnih stanica je jako široka. Osim u estetskoj kirurgiji, liječimo degenerativne bolesti zglobova. Pacijente koji nisu još za operaciju, ugradnju umjetnog koljena, a boli ih.

Dr. Maletić je rekla da je sve počelo kad je liposukcija prihvaćena kao metoda.

- Razvile su se i druge mogućnosti koje ona indirektno nudi - a to je da iskorištavamo masno tkivo koje izvadimo liposukcijom. Prvo smo masno tkivo koristili za popunjavanje defekata, a onda i za povećavanje nekih dijelova tijela. Popunjavamo bore, povećavamo jagodice, grudi, stražnjicu, potkoljenice. S vremenom napreduje i tehnika pročišćavanja masnog tkiva i na taj način, odstranimo stanice koje su nam nepotrebne i na taj način dobijemo veću koncentraciju matičnih stanica. One nam pomažu da masno tkivo koje transplatiramo se puno bolje primi na regiju u koju implantiramo i puno više masnog tkiva preživi.

Objasnila je na koji se način transplatira kosa. Naglasila je da to ipak najviše pomaže da se uspori, ojača kosa i odgodi eventualna transplatacija.

Ovim putem su pozvali sve zainteresirane u referentni centar za farmakoepidemiologiju na tribinu pod nazivom "Liječenje matičnim stanicama. Mit ili stvarnost?" koja će se održati u Velikoj predavaonici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na Mirogojskoj cesti 16 u Zagrebu u srijedu 9. listopada 2019. godine u 13.00 sati. Predavač će biti Tomislav Čengić, dr. med.