Preminuo akademski slikar i dragovoljac Domovinskog rata Dalibor Jelavić

Akademski slikar i dragovoljac Domovinskog rata Dalibor Jelavić preminuo je u 71. godini u Zagrebu.

Dalibor Jelavić rođen je 29. svibnja 1949. u Beogradu. Od 1950. do 1960. živio je u Vrgorcu, potom u Metkoviću, a od 1961. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te stekao visoko obrazovanje.

Surađivao je s profesorom Krstom Hegedušićem u njegovu ateljeu na Rokovu perivoju u izradi kartona za freske spomenika na Tjentištu tijekom 1968. i 1969. te s akademskim slikarom Edom Murtićem u nizu projekata (tapiserija, mozaik, keramika) kao njegov pomoćnik od 1969. do 1972.

Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. i postao suradnikom Majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1977. do 1979.

Godinu dana boravio je u Parizu i Rouenu, gdje je nastao ciklus crteža Strašila. Od 1977. je član Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, a također i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

S grupom umjetnika (Hržić, Kiš, Penezić, Rašić, Rogina) 1987. je utemeljio i vodio Trajnu radnu zajednicu - ArTreso gdje je djelovao do 1991. na području umjetničkog oblikovanja i grafičkog dizajna. Dopredsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika je od 1990.

Godine 1991. postaje dragovoljac Domovinskog rata. Također je suorganizator i osnivač "Satnije hrvatskih umjetnika" te je nekoliko puta promoviran i odlikovan.

Kao dopredsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika aktivno se zalagao za očuvanje rada društva i povrat u zgradu Doma likovnih umjetnika "Ivan Meštrović".

Samostalno i grupno izlagao je u zemlji i inozemstvu. Umjetničko djelovanje ogleda se u različitim likovnim tehnikama (crtež, grafika, ulje, tapiserija, emajl, keramika, plakat), a u posljednje vrijeme i u stvaranju videozapisa (dokumentarni film, TV spotovi, 3D animacija). Za svoj je rad višekratno nagrađivan.

Obuljen Koržinek: Dalibor Jelavić bio je čovjek markantne, no tihe i postojane izuzetnosti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je u utorak izraze sućuti obitelji Jelavić u povodu smrti profesora i dekana Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te dragovoljca Domovinskog rata Dalibora Jelavića, čovjeka iznimno markantne, no tihe i postojane izuzetnosti.

- Odlaskom Dalibora Jelavića ostaje praznina u suvremenoj hrvatskoj kulturi koju je svojim djelovanjem kao neumorni promotor društvenih projekata i humanitarnih umjetničkih akcija oblikovao i obilježio, ali i veliki osobni biljeg što ga je kao jedinstvena moderna i postmoderna slikarska osobnost ostavio u korpusu novije hrvatske umjetnosti, naglasila je Obuljen Koržinek.