Zagrebačka uspinjača slavi 129. rođendan

Zagrebačka uspinjača obilježava 129. rođendan. Riječ je o jednom od simbola Zagreba i turističkoj atrakciji.

Puštena je u promet 8. listopada 1890. u tadašnjoj Bregovitoj ulici, a kao inicijator izgradnje navodi se - osječki poduzetnik Klein.

- U samim počecima nju je pokretao parni stroj i imala je drvene zupčanike, pa se u prvim danima znala kvariti, pa su je zagrepčani prozvali zapinjača ali sve je to dovelo do toga da im je još više prirasla srcu - ispričao je Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a.

Zbog pruge duge 66 metara poznata je i kao najkraća željeznica na svijetu, namijenjena javnom prijevozu.

- Zagrebačka uspinjača najstariji je organizirani oblik prijevoza u Zagrebu. Do današnjeg dana sačuvala je svoj vanjski izgled pa je zbog toga zaštićena kao spomenik kulture - kaže Zeba.

Najveće su gužve vikendom kada se građani spuštaju na poznatu zagrebačku špicu ili se penju na Gornji grad, pod Grički top. Dva vozača svakodnevno upravljaju uspinjačom. Moraju biti spretni, kažu, jako komunikativni i svakako strpljivi.

Građanima je uspinjača omiljeno prijevozno sredstvo zbog gradskih vizura kakve ne možemo vidjeti vozeći se drugim sredstvima javnog prijevoza. U svojoj dugoj povijesti nije zabilježila ni jednu nesreću, a poznata je i kao najsigurnije prijevozno sredstvo, iako je po godinama najstarije.